Usvojen Predlog zakona o sprečavanju korupcije

Zakonom je, kako je saopšteno iz Vlade, propisano i uspostavljane Agencije za sprječavanje korupcije, kao centralnog i nezavisnog antikorupcijskog tijela
0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Vlada Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.11.2014. 18:27h

Vlada je danas usvojila Predlog zakona o sprečavanju korupcije kojim se, kako je saopšteno, propisuju mjere za sprječavanje sukoba javnog i privatnog interesa, ograničenja u vršenju javnih funkcija i zaštita lica koja prijavljuju ugrožavanje javnog interesa sa sumnjom na postojanje korupcije.

Zakonom je, kako je saopšteno iz Vlade, propisano i uspostavljane Agencije za sprječavanje korupcije, kao centralnog i nezavisnog antikorupcijskog tijela.

“Zakonom je propisano da Agenciju, koja će objediniti i ojačati nadležnosti već postojećih preventivnih organa i tijela, osniva Skupština Crne Gore”, kaže se u saopštenju Vlade.

Vlada je na sjednici usvojila i izmjene i dopune Zakona o sprečavanju sukoba interesa, kojima se, kako su kazali, unapređuju ograničenja u vršenju javnih funkcija, bliže definiše sadržina izvještaja o prihodima i imovini i propisuju druge mjere koje će omogućiti efikasnije otkrivanje i sankcionisanje slučajeva sukoba interesa.

“Donošenjem izmjena i dopuna Zakona potpunosti će se ispuniti standardi u ovoj oblasti i sprovesti palanirane aktivnosti i mjere propisane strateškim dokumentima”, navodi se u saopštenju.

Vlada je prihvatila predlog projekta Uprava po mjeri građana i biznisa, čija je svrha, kako su pojasnili, pokretanje javnog dijaloga putem kojeg će građani, poslovna zajednica, akademska zajednica, nevladine organizacije i ukupna zainteresovana javnost ukazati državnoj i lokalnoj administraciji na probleme sa kojima se građani i poslovni subjekti u Crnoj Gori susreću u ostvarivanju svojih prava.

Projektom je predviđeno da, putem javnog dijaloga, budu predloženi načini za unapređenje kvaliteta, efikasnosti i dostupnosti javnih usluga, kao i stvaranje boljeg i stimulativnijeg poslovnog ambijenta, čime se sužava i prostor za sivu ekonomiju.

Vlada je većinom glasova prihvatila argumentaciju i mišljenje Ministarstva kulture na Predlog zakona o dopunama Zakona o medijima.

Bonus video: