Države zapadnog Balkana imaju jasnu perspektivu priključenja EU

Šesta Aspen konferencija je održana u organizaciji Instituta Aspen - Njemačka uz pokroviteljstvo ministara vanjskih poslova Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2014. 16:16h

Države zapadnog Balkana imaju jasnu perspektivu priključenja Evropskoj uniji (EU), a taj region je u cjelini, bezbjednosno-politički i privredno, od velikog značaja za Evropu, poručeno je na konferenciji ministara vanjskih poslova jugoistočne Evrope u Berlinu.

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, učestvovao je, na poziv šefova diplomatije Nemačke i Velike Britanije, Frank-Valtera Štajnmajera i Filipa Hamonda na Šestoj ASPEN konferenciji ministara vanjskih poslova jugoistočne Evrope, koja je u srijedu održana u Berlinu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, na konferenciji je ocijenjeno da je progres Crne Gore na putu prema EU vidljiv, a pozdravljen je i napredak koji su države regiona pojedinačno ostvarile.

"Tokom konferencije je bilo riječi o značaju sprovođenja započetih reformi, zahvaljujući kojim će zemlje nastaviti da uspješno ispunjavaju obaveze iz evropske agende", navodi se u saopštenju.

U okviru konferencije održana je i panel diskusija na temu Zapadni Balkan na putu evropskih integracija-održivi progres i reforme, tokom koje su, kako je saopšteno, šefovi diplomatije država regiona ponovili posvećenost i značaj evropske perspektive za dugoročnu stabilnost i razvoj zapadnog Balkana.

"Na drugom panelu pod nazivom Bosna i Herzegovina–revitalizacija evropskog procesa predstavljena je nova njemačko-britanska inicijativa, kao okvir za novi strateški pristup Bosni i Hercegovini, što je pozdravljeno od strane svih učesnika konferencije. U tom kontekstu, ponovljeno je da su EU integracije ključni instrument u transformaciji regiona", kaže se u saopštenju.

Tokom konferencije je bilo riječi i o unapređenju ekonomske regionalne i infrastrukturne saradnje i važnosti što snažnijeg međusobnog povezivanja zemalja jugoistočne Evrope, kao i jasnijoj artikulaciji pristupne perspektive zemalja zapadnog Balkana.

Šesta Aspen konferencija je održana u organizaciji Instituta Aspen - Njemačka uz pokroviteljstvo ministara vanjskih poslova Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva.

Galerija

Bonus video: