Bartels: Crna Gora iz vojne perspektive spremna za NATO

"Koja god država želi da se pridruži alijansi to može da ostvari ako Alijansa to odobri i niko ne može da odlučuje o tome da li će određena nacija da se pridruži tom savezu ili ne", rekao je Bartels govoreći o proširenju NATO-a
2 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.11.2014. 14:41h

Crna Gora je, iz vojne perspektive, spremna za članstvo u Alijansu, ocijenio je predsjedavajući NATO vojnim komitetom, Knud Bartels.

"Mogu samo da kažem da sam sa vojnog stanovišta primijetio veliki napredak koji su crnogorske oružane snage napravile”, kazao je Bartels tokom posjete Crnoj Gori, dodajući da je optimističan po pitanju sposobnosti crnogorskih oružanih snaga da se integrišu u NATO.

Bartles je sugerisao da Crna Gora nastavi da radi ono što je do sada radila dobro, prenosi Televizija Crne Gore.

"Veoma sam optimističan po pitanju rezultata razvoja Crne Gore i oružanih snaga, bilo da je u pitanju njihov učinak u operacijama ili struktura oprema i slično", saopštio je Bartles u emisiji Izazov Televizije Crne Gore.

Prema njegovim riječima, proširenje Alijanse je suverena odgovornost nacija koje žele da se pridruže tom savezu, pojašnjavajući da nikakva treća strana nema pravo veta.

"Koja god država želi da se pridruži alijansi to može da ostvari ako Alijansa to odobri i niko ne može da odlučuje o tome da li će određena nacija da se pridruži tom savezu ili ne", rekao je Bartels govoreći o proširenju NATO-a.

On je naglasio doprinos Crne u ISAF operaciji u Avganistanu, koja se završava ove godine, istakavši da je misija Odlučna podrška, čiji je početak predviđen za 1. januar naredne godine, od ključnog značaja.

"Naravno, postoje različiti obimi i tipovi učestvovanja, ali svako učestvovanje mnogo znači i čini razliku. Zato mi dopustite da iskoristim ovu priliku da izrazim zahvalnost Crnoj Gori, narodu Crne Gore, za učešće njihovih oružanih snaga. To je bio dobro obavljen posao", smatra Bartels.

Govoreći o Vojnom komitetu NATO-a, Bartles je kazao da ga predstavlja 28 šefova odbrane iz isto toliko zemalja saveznica.

On je objasnio da NATO vojne vlasti čine dvije Strateške Komande - ‘’Šejp’’ (SHAPE) u Monsu, Belgija i ’Sakt’ (SACT) u Norfolku, u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Njihova uloga je da savjetuju Sjevernoatlantski savjet (NAC), sačinjen od predstavnika nacija 28 saveznika. Savjet je taj koji donosi konačne odluke. To je političko tijelo koje donosi finalne odluke, ali vojne savjete obezbjeđuju NATO vojne vlasti, a Vojni komitet je jedno od tri tijela", precizirao je Barles.

Druga dva su, kako je dodao, pomenute strateške komande.

Bonus video: