Bez rasprave o "koverti" u parlamentu

SDP još bez odgovora opozicije na inicijativu o vanrednoj sjednici Skupštini Crne Gore
7924 pregleda 8 komentar(a)
SDP još čeka potpise kolega: Krivokapić i poslanici DF-a, Foto: Boris Pejović
SDP još čeka potpise kolega: Krivokapić i poslanici DF-a, Foto: Boris Pejović

Skupština Crne Gore najvjerovatnije neće raspravljati o inicijativi Socijaldemokratske partije (SDP) za sazivanje vanredne sjednice, jer većina opozicionih poslanika nije voljna da podrži kolege iz SDP-a

Ta partija je prošle sedmice poslaničkim klubovima opozicije dostavila predlog za sazivanje sjednice parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o aferi “koverta”. Poslovnikom je predviđeno da najmanje 27 poslanika potpiše inicijativu za saziv vanredne sjednice.

Iz Demokartske Crne Gore ranije su kazali da je gubljenje vremena “tražiti da se o aferi “koverta” raspravlja u institucijama koje kontroliše Demokratska partija socijalista (DPS)”, dok su iz Demokratskog fronta (DF) najavili da će se o inicijativi izjasniti do kraja nedjelje. U slučaju da Demokrate i DF-a ne podrže inicijativu, SDP ne može prikupiti dovoljno potpisa, jer ostatak opozicije ima 13 poslanika:

“Nakon hapšenja poslanika Nebojše Medojevića Front bojkotuje parlament i male su šanse da se vratimo zbog afere “koverat”. Razmotrićemo inicijativu SDP-a i obavijestiti ih do ponedjeljka”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Odbor za antikorupciju juče je odbio zahtjev SDP-a za kontrolno saslušanje vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, direktora Uprave policije Veselina Veljovića i direktora Agencije za sprečavanje korupcije Sretena Radonjića povodom afere “koverat”. Protiv inicijative su glasali poslanici DPS-a navodeći da je preuranjeno saslušavati tužioce dok traje izviđaj.

“Izviđaj traje i u ovoj fazi postupka informacije se ne mogu iznositi na doborima. Ako dođe do zastoja u procesu mi ćemo inicirati kontrolno saslušanje tužilaca”, kazao je zamjenik predsjednika Odbora Željko Aprcović. Poslanik SDP-a Ranko Krivokapić rekao je da nadležni ignorišu aferu “koverta”.

“Jasno mi je da vam u ovoj situaciji treba padobran, ali ne smijemo dozvoliti da Tužilaštvo postane nečiji kišobran. Mi ne smijemo da budemo hodnici kao Ministarstvo pravde. Skupština treba da ispunjava svoju ustavnu obavezu. Ako se to ne radi zna se gdje se istina traži. Srbija i Francuska nisu daleko”, rekao je on i optužio Tužilaštvo da bježi od Kneževićevog svjedočenja.

“Za njih je kredibilan čovjek koji je osuđen jer je ubio seljaka zbog traktora, a ne vlasnik univerziteta i banke. Neka ga saslušaju i vide da li su tačni njegovi navodi”, rekao je on.

Krivokapić: Ne može kuća predsjednika biti veća od zgrade Vlade

Krivokapić je pozvao državne organe da pošalju zamolnicu Velikoj Britaniji da ispita Duška Kneževića.

“Pošaljite zamolnicu Velikoj Britaniji i tražite da njihovo tužilaštvo ispita Kneževića. Ako ne govori istinu, kako tvrdite, on će tamo odgovarati”, kazao je Krivokapić.

Na primjedbu poslanika DPS-a Miloša Nikolića da je već demantovana Kneževićeva tvrdnja o Đukanovićevoj kući na Gorici, Krivokapić je savjetovao poslanike DPS-a da se “ne brane pričom o kući”. On smatra da su neumjesne tvrdnje Đukanovića da bi mogao kupiti kuću pored vile Gorica.

"Ne može kuća predsjednika biti veća od zgrade Vlade, Tužilaštva i malo manja od Skupštine, sve i da je na lutriji dobio pare. Da Donald Tramp kupi kuću pored Bijele kuće bilo bi nenormalno”, rekao je on.

Bonus video: