"Podrška Njemačke na putu ka Alijansi"

Delegacija Ministarstva odbrane i Generalštaba Oružanih snaga Njemačke boravi u posjeti Ministarstvu odbrane Crne Gore, u cilju realizacije bilateralnih konsultacija i usaglašavanja Plana bilateralne saradnje za 2015. godinu
0 komentar(a)
NATO karavan, Foto: Savo Prelević
NATO karavan, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.11.2014. 18:02h

Njemačka će nastaviti da podržava Crnu Goru u ostvarenju punopravnog članstva u NATO-u, a realizacija planiranih aktivnosti najbolje potvrđuje odličnu bilateralnu saradnju, ocijenjeno je tokom posjete njemačke delegacije crnogorskom Ministarstvu odbrane.

Delegacija Ministarstva odbrane i Generalštaba Oružanih snaga Njemačke boravi u posjeti Ministarstvu odbrane Crne Gore, u cilju realizacije bilateralnih konsultacija i usaglašavanja Plana bilateralne saradnje za 2015. godinu.

Kako se saopšteno iz crnogorskog Ministarstva odbrane, predstavnici tog Vladinog resora su zadovoljni veoma sadržajnom i kvalitetnom saradnjom Crne Gore i Njemačke u oblasti odbrane, kao i podrškom koju Njemačka kontinuirano pruža Crnoj Gori na evropskom i evroatlantskom putu.

„Takođe, istaknut je i značaj odlične saradnje u okviru ISAF misije u Avganistanu, kao i važnost školovanja crnogorskih oficira u njemačkim vojnim školama i centrima za obuku“, kaže se u saopštenju. Crnogorska delegacija naglasila je interesovanje za nastavak saradnje u oblastima kontrole naoružanja, upravljanja ljudskim resursima, civilno-vojne saradnje, odbrambene politike, kao i obuka iz oblasti potrage i spašavanja, planinskog ratovanja i vazduhoplovstva.

Delegacija Njemačke je, dodaje se, pohvalila dosadašnji napredak Crne Gore na putu ka NATO i istakla da će nastaviti da podržava Crnu Goru u ostvarenju punopravnog članstva. „Takođe, istakli su zadovoljstvo realizacijom visokog procenta planiranih aktivnosti, što najbolje potvrđuje odličnu bilateralnu saradnju, i izrazili uvjerenje da će se Plan bilateralne saradnje za 2015. godinu u potpunosti realizovati, na obostrano zadovoljstvo“, rekli su iz Ministarstva.

Kako se navodi, osim usaglašavanja značajnog broja aktivnosti za narednu godinu, tokom bilateralnih konsultacija, delegacija Ministarstva odbrane Crne Gore upoznala je sagovornike sa planiranom dinamikom sprovođenja reformi u procesu intenziviranog i fokusiranog dijaloga, kao i sa reorganizacijom Vojske Crne Gore i planovima za modernizaciju. Crnogorsku delegaciju predvodio je načelnik Direkcije za međunarodnu saradnju potpukovnik Saša Jovanović, a njemačku šef Direkcije za bilateralne poslove kapetan fregate Markus Brugemeir.

Bonus video: