Široki savez i nova lica jedina šansa

Janjušević smatra da nova partija ili pokret može imati smisla samo ako prodre u biračko tijelo DPS-a, a ne samo SNP-a i Pozitivne
32 komentar(a)
Pozitivna Crna Gora, Foto: Zoran Đurić
Pozitivna Crna Gora, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.11.2014. 16:24h

Iako među građanski orijentisanim biračima postoji potencijal, zbog konkurencije u opoziciji i razočaranja koje su donijeli lokalni izbori, nova partija bi se teško izborila za prostor na političkoj sceni. Zbog toga su promjene unutar opozicije i široki savez jedina šansa za animiranje građanskog biračkog tijela prije narednih izbora. Široki opozicioni blok morao bi biti osvježen novim licima dok bi neke partije morale da budu reformisane, kako bi se ušlo u biračko tijelo vlasti.

Ističući da postoji prostor za formiranje nove partije predsjednik Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević upozorava i da je opoziciono biračko tijelo premoreno i istrošeno, jer se vlast nije mijenjala 25 godina a opozicioni birači kreću u začaranom krugu. On smatra da nova partija ili pokret nemaju smisla ukoliko ne prodru ka građanskom biračkom tijelu ili uđu među birače DPS-a.

"Ulazak u građansko biračko tijelo ne znači ništa ako ne uđete u biračko tijelo DPS-a. Ako se uzme biračko tijelo Pozitivne, SDP-a i eventualno SNP-a, ne znači da u konačnom zbiru sa ostalim opozicionim partijama možete imati cifru od 165 hiljada birača koji bi ugrozili rezultat, a sami tim i vlast DPS-a", istakao je on.

Bivši funkcioner Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović nedavno je kazao da se vode razgovori o formiranju nove političke organizacije, koja najvjerovatnije neće funkcionisati kao stranka, već građanski pokret. On je kazao da se o tome razgovara sa istaknutim javnim ličnostima, kao i da bi pokret insistirao na promociji evropskih vrijednosti i standarda i snažno podržavati integracione procese Crne Gore. S druge strane lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić tvrdi da su tom savezu potrebe reforme i nova lica, dok dio funkcionera Nove srpske demokratije i PzP-a iskazuje rezervu prema takvoj ideji. Zbog toga izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević smatra da trenutno nema pretpostavki za formiranje građanskog saveza, iako za to postoji potreba. Ona ističe da u opoziciji postoje izraženo različiti stavi o spoljnopolitičkim prioritetima, posebno o članstvu u NATO, ali i ideološke razlike.

“Poseban problem je potencijalna opasnost da bi pokušaj pravljenja takvog saveza u postojećim opozicionim strukturama bio doživljen kao kontraproduktivan za njihovo političko djelovanje, pa moguće i napadnut od strane pojedinih opozicionih aktera”, smatra ona.

Da među građanskim biračima ima potencijala prije dvije godine pokazala je Pozitivna Crna Gora, koja je zahvaljujući opozicionoj indipendističkoj retorici, osvojila više od 29 hiljada glasova, dok je Lekićev savez sa programom u kojem su identitetska pitanja stavljena u drugi plan osvojio 82 hiljade. Koliki je potencijal građanskih birača osjetio je i PzP koji je prije osam godina, kao prva građanska stranka poslije referenduma, imao 44 hiljada glasova. Podsjećajući da je od posljednjih parlamentarnih izbora jačalo razočaranje opozicionih birača, Janjušević smatra da prije formiranja nove stranke treba sprovesti ozbiljno istraživanje i tražiti personalna rješenja koja će je voditi, jer se birači više vežu za ličnosti nego za programe. On pojašnjava da bi novu partiju mogli činiti bivši članovi Pozitivne, dio članstva SDP-a i dio SNP-a okupljen oko Alekse Bečića, FORUM-a 2010 i još neke nestranačke ličnosti. "Glavni faktor okupljanja bi mogao biti Miodrag Lekić, ali je pitanje modaliteta, da li bi ta stranka bila dio DF-a ili nezavisan subjekat. Vjerovatno bi više djelovali kao dio Fronta uz značajniju transformaciju tog kompleksnog subjekta".

Džavid bi mogao napustiti Ranka, biće podjela i u SDP-u

Na pitanje može li se očekivati da dio birača ili funkcionera SDP-a krene ka novoj političkoj opciji, Janjušević ističe da će to zavisiti od kongresa partije. "Tu će se morati jasno definisati da li Ranko Krivokapić ima autoritet da vodi stranku, koja je uveliko narušena poslije konstituisanja nove vlasti u Podgorici. Dio članstva koje bi predvodio Džavid Šabović bi mogao i prije kongresa pristupiti novoj partiji, a dio poslije. Svakako da na kongresu partije treba očekivati podijeljenost i nezadovoljstvo dijela članova ali i rukovodstva partije", tvrdi on.

Bonus video: