Ping: Saradnja Crne Gore i Kine na zavidnom nivou

Potpredsjednik Lukšić se saglasio da dosadašnja saradnja Crne Gore i Kine treba da motiviše dalje jačanje međusobnih odnosa
1 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Igor Lukšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.11.2014. 17:08h

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić sastao se danas sa potpredsjednikom Stalnog komiteta Svekineskog Narodnog Kongresa Džang Pingom (Zhang Ping), koji boravi u službenoj posjeti Crnoj Gori.

„Odnose Crne Gore i Kine bilježi veoma pozitivan trend razvoja“, ocijenio je Ping u razgovoru sa Lukšićem.

On je kazao da je saradnja dvije zemlje na zavidnom nivou, ali i istakao da postoji ogroman prostor za njeno dalje unapređenje. Ping se osvrnuo na važnost realizacije već započetih i ugovorenih projekata naglasivši da su na taj način uspostavljeni čvrsti temelji za dalju nadogradnju saradnje i budući razvoj međusobnih odnosa, posebno u oblasti rekonstrukcije i osavremenjavanja željeznice i luka, kao i saradnje na polju obrazovanja, kulture i nauke.

U razgovoru sa potpredsjednikom Lukšićem, bilo je riječi o sveukupnim reformama koje Kina sprovodi te rezultatima njenog otvaranja prema svijetu, kao i platformi za saradnju sa zemljama Jugoistočne Evrope. Ping je istakao i važnost saradnje sa Evropskom unijom, i u tom smislu izrazio poštovanje i razumijevanje crnogorskog opredjeljenja za članstvo u EU.

Lukšić se saglasio da dosadašnja saradnja Crne Gore i Kine treba da motiviše dalje jačanje međusobnih odnosa.

Lukšić je ukazao na značaj saradnje u oblastima od važnosti za razvoj crnogorskog društva i naglasio važnost postojanja obostranog interesa prilikom realizacije zajedničkih projekata. On je podsjetio i na veoma dobru saradnju Crne Gore i Kine na planu multilateralnih poslova i istakao da je pored glavnih spoljnopilitičkih prioriteta Crne Gore koji se ogledaju u članstvu u EU i NATO, saradnja sa Kinom veoma važan segment vanjske politike.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim dešavanjima na globalnom planu i u tom pravcu istakli važnost međusobne saradnje i jačanja partnerstava u pogledu lakšeg savladavanja izazova sa kojima se suočavaju obje zemlje.

Bonus video: