Vuksanović: Stiglo se do najspornijih pitanja

Vuksanović je, nakon današnje sjednice Radne grupe, kazala da su članovi tog tijela stigli do poglavlja pet koje se odnosi na zabranu ograničenja kod finansiranja tokom izborne kampanje, kao i posebnog dijela u vezi zapošljavanja
3 komentar(a)
Draginja Vuksanović, Foto: Savo Prelević
Draginja Vuksanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.11.2014. 12:39h

Predsjednica Radne grupe Draginja Vuksanović rekla je da se ne može predvidjeti kada će biti završena radna verzija zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja, jer su na dnevnom redu došla najspornija pitanja.

Ona je, nakon današnje sjednice Radne grupe, kazala da su članovi tog tijela stigli do poglavlja pet koje se odnosi na zabranu ograničenja kod finansiranja tokom izborne kampanje, kao i posebnog dijela u vezi zapošljavanja.

Prema riječima Vuksanović, rad Radne grupe obilježilo je pronalažanje kompromisu po pitanju amandmana koje su predložili predstavnici političkih partija, ali i nevladinog sektora.

„Kada je u pitanju analiza amandmana, mi smo do sada, do poglavlja pet, brzo išli. Međutim ovo je dio koji je najviše sporan iz razloga što postoji veliki dio odredaba u Zakonu koje je Ustavni sud stavio van pravne snage“, kazala je Vuksanović agenciji MINA.

Ona je objasnila da se veliki broj amandmana u tom dijelu poklapa sa onim što je Ustavni sud već bio proglasio neustavnim.

„Tako da u tom dijelu nijesmo toliko rigorozni i svi smo saglasni, i predstavnici političkih partija i predstavnici nvo sektora, da ćemo u odnosu na predložene amandmane koji se sad čine neprihvatljivim pokušati da nađemo kompromisno rješenje koje će biti prihvatljivo za sve, a biće i u skladu sa Ustavom“, saopštila je Vuksanović.

Ona, kako je navela, vjeruje da će i u toku budućeg rada Radne grupe biti takav kurs da se ide ka kompromisu.

Prema njenim riječima, postoje dva ili tri amandmana oko kojih nije postignut dogovor, ali o tome čiji su to predlozi i na šta se tačno odnose nije mogla saopštiti, objašnjavajući da za to nema ovlašćenje političkih partija.

„Tako da ćemo su tu malo zadržati, pa ne mogu okvirno tvrditi kada će se to završiti“, kazala je Vuksanović.

Ona je objasnila da je za amandmane koji nijesu prihvatljivi ostavljen prostor da ih predstavnici NVO sektora modifikuju kako bi se na nekoj narednoj sjednici članovi Radne grupe kompromisno izjasnili za te amandmane.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Milutin Đukanović, kazao je da je rad Radne grupe još u fazi u kojoj se o svemu raspravlja, objašnjavajući da će iz te političke grupacije tražiti da se promijene još neke odredbe.

„Mi ćemo kao predstavnici DF-a predložiti da se još neki zakoni promijene u oblasti zapošljavanja", rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, tražiće da se uvedu jasni kriterijumi o postupku zapošljavanja u državnim organima, "da to bude precizno definisano“.

Đukanović je objasnio da je sve u fazi u kojoj članovi skupštinskog tijela dostavljaju svoje komentare i sugestije.

Bonus video: