Generalni sekretar Skupštine podnio je ostavku

Tokom Davidovićevog mandata u izvještajima EK o napretku Crne Gore redovno je konstatovano jačanje administrativnih kapaciteta i povećanje transparenosti u radu parlamenta koji je sada jedna od, ako ne i najtransparentnija, državna institucija u Crnoj Gori
174 pregleda 0 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Damir Davidović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ranko Krivokapić, Damir Davidović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.11.2014. 12:27h

Generalni sekretar Skupštine, Damir Davidović, podnio je ostavku na tu funkciju.

On se zahvalio poslanicima na korektnoj saradnju u proteklih pet godina.

"Vjerujemo da smo u tom periodu uspjeli da značajno unaprijedimo rad parlamenta u svim segmentima, kako sa aspekta zakonodavne i nadzorne uloge, tako i razvoja Službe u pravcu koji garantuje da je spremna da na adekvatan način odgovori obavezama na domaćem i planu evropskih integracija", navodi Davidović u obrazloženju ostavke.

"Vijestima" je ranije potvrđeno da je on podnio ostavku kako bi se posvetio privatnim obavezama i moguće angažmanu u privatnom poslu.

Mediji su objavili da će Davidovića na mjestu generalnog sekretara Skupštine naslijediti pomoćnik u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Siniša Stanković.

Davidović je izabran za generalnog sekretara Skupštine u julu 2009. čemu je prethodio svojevrsni skandal u parlamentu kada je njegov prehodnik Milan Radović održao konferenciju za novinare na kojoj je po polemisao sa ocjenama Evropske komisije o netransparentnom upravljanju finansijama parlamenta.

Tokom Davidovićevog mandata u izvještajima EK o napretku Crne Gore redovno je konstatovano jačanje administrativnih kapaciteta i povećanje transparenosti u radu parlamenta koji je sada jedna od, ako ne i najtransparentnija, državna institucija u Crnoj Gori. Davidović je drugi put jednoglasno izabran za generalnog sekretata parlamenta u julu prošle godine.

Nakon skandala sa Radovićem, na njegovom izboru 2009. insistirao je Krivokapić, kod koga je Davidović radio ka savjetnik za spoljne poslove prije odlaska u kabinet Miomira Mugoše... Dok je Krivokapić tada govorio da će za generalnog sekretara predložiti „nestranačku ličnost koja bi zavrijedila pažnju i vlasti i opozicije svojim referencama i radom“, zbog tog imenovanja u parlamentu je negodovao Mugoša optužujući predsjednika Skupštine za nekorektnost.

On je Krivokapiću zamjerio što se prethodno nije konsultovao sa njim, navodeći da se imenovanjem ne čini usluga Skupštini i Davidoviću „koji ima potpuno drugi obrazovni profil“. Krivokapić mu je tada odgovorio da se o Davidovićevom unapređenju raspravljalo na Predsjedništvu DPS-a dva mjeseca ranije.

Davidović je diplomirao na Evropskom univerzitetu za internacionalni menadžment i biznis u Beogradu. Pohađao je postdiplomske studije „Master of European Studies“ u Centru za evropske integracione studije u Bonu, u Njemačkoj, i stekao zvanje magistra evropskih studija.

Bonus video: