Margvelašvili Vujanoviću: Crna Gora može računati na podršku Gruzije za NATO

Vujanović je potvrdio odlučnost Crne Gore da nastavi da bude pouzdan partner UN
2 komentar(a)
Ažurirano: 03.11.2014. 13:24h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovaće danas i sjutra, na poziv Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki Muna, na drugoj Konferenciji UN o kontinentalnim zemljama u razvoju.

Vujanović danas je u Ujedinjenim Nacijama imao sastanak i sa predsjednikom Gruzije Georgijem Margvelašvilijem.

Predsjednici su naglasili da su evropske i evroatlanske integracije strateški prioriteti obije države i potvrdili potrebu daljeg usvajanja evropskih i evroatlanskih standarda.

“U odnosu na zaključke NATO Samita u Velsu predsjednik Vujanović je iskazao očekivanje da Gruzija podrži što skoriji poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO-u, a u skladu sa intezivnim i fokusiranim dijalogom Crne Gore i NATO-a”, stoji u saopštenju Vujanovićevog Kabineta.

Kad je riječ o zaključcima ovog NATO Samita , Margvelašvili je rekao da Crna Gora može računati na podršku Gruzije.

U saopštenju stoji i da je zajednički konstatovana potreba jačanja međudržavne ugovorne baze, posebno radi inteziviranja ekonomske saradnje. U tom smislu je ocijenjeno da bi bilo značajno održavanje biznis foruma na kojima bi se razmotrile mogućnost ekonomske saradnje.

Vujanović je prihvatio poziv Margvelašvilija da zvanično posjeti Gruziju.

Iskazao zadovoljstvo saradnjom sa UNDP-om

Vujanović se sastao sa glavnom administratorkom UNDP-a, Helen Klark.

Šef države je iskazao zadovoljstvo saradnjom sa UNDP-om i realizacijom brojnih projekata ove agencije UN u Crnoj Gori.

“Ocijenio je posebno vrijednim izgradnju Eko zgrade UN u Podgorici u kojoj su smještene sve agencije UN, što olakšava njihove kordinirane aktivnosti u ostvarenju programa UN 'Djelujući kao jedan',“ navodi se u saopštenju.

Vujanović je potvrdio odlučnost Crne Gore da nastavi da bude pouzdan partner UN.

“Glavna administratorka Helen Klark je zahvalila Crnoj Gori na dugogodišnoj saradnji i izuzetnom partnerstvu. Izrazila je uvjerenje da će Crna Gora nastaviti da bude primjer partnerstva sa UNDP-em i ostalim agencijama UN”, saopšteno je iz Kabineta.

Bonus video: