Bulatović: Crna Gora da iskoristi priliku i povuče se iz Avganistana

On smatra da se Vlada dodvorava NATO-u, koji je, kako je kazao, na samitu u Velsu odbio zahtjev da Crna Gora pristupi Alijansi
7 komentar(a)
Predrag Bulatović, Foto: Savo Prelević
Predrag Bulatović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.11.2014. 13:44h

Učešće crnogorske vojske u ISAF misiji bilo je bespotrebno i Crna Gora bi novi format prisustva NATO snaga u Avganistanu trebalo da iskoristi i povuče se iz te države, smatra član skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Predrag Bulatović.

On je podsjetio da je sada na djelu sprovođenje odluke sa NATO samita u Čikagu 2012. godine o povlačenju trupa Alijanse iz Avganistana i da su, po tom osnovu, vojnici Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije napustili tu državu.

Kako je kazao, prisustvo NATO i snaga partnera Alijanse biće i dalje u određenom obliku u Avganistanu i crnogorska Vlada je saopštla da je spremna za nastavak misije.

„Kako se radi o novoj fazi aktivnosti NATO-a, o bitno novom formatu o kom nemamo puno informacija i radi se o angažovanju manjeg broja vojnika NATO-a iz određenog broja zemalja, uključujući specijalne jedinice, smatram neodgovornim da Vlada u ovoj fazi saopšti ovakvu najavu“, rekao je Bulatović agenciji MINA.

On smatra da je razlog za to dodvoravanje Vlade NATO-u, koji je, kako je kazao, na samitu u Velsu odbio zahtjev da Crna Gora pristupi Alijansi.

„I da Vlada shvata fokusirani i intenzivirani dijalog kao potrebu da i dalje ostanu u Avganistanu. Ali, Vlada sama to ne može da odluči i ne smije da nametne taj stav“, kazao je Bulatović.

On očekuje da će se Vlada obratiti prvo Odboru za bezbjednost i predočiti o čemu je riječ i koji su to novi izazovi ako bi Crna Gora i dalje bila prisutna u Avganistanu.

„I da konačnu riječ o tome treba da saopšti Skupština. Ja smatram da Crna Gora ovu priliku treba da iskoristi da se povuče iz Avganistana“, rekao je Bulatović.

On smatra da je učešće Vojske Crne Gore u Avganistanu u okviru ISAF misije bilo bespotrebno i potencijalno rizična aktivnost. „Potrošeno je mnogo sredstava po svim osnovama, kako za nabavku nove opreme, tako i za svaku fazu obuke i samo učešće vojnika u Avganistanu“.

„Pošto je riječ o borbenoj, ofanzivnoj operaciji u okviru ISAF misije, nije bilo isključena mogućnost i da se dese i tragične posljedice, na sreću njih nije bilo, a posebno kad je promijenjeno nacionalno ograničenje da vojnici budu van baze, odnosno da patroniraju u okviru određenog programa“, naveo je Bulatović.

On je napomenuo da je to odlučio Savjet odbrane, uz pomoć parlamentarne većine, koja je, kako je rekao, oduzela pravo Skupštini da odlučuje o nacionalnim ograničenjima.

Bulatović je kazao da je bilo veliko interesovanje vojnika za odlazak u Avganistan i ocijenio da je, pored njihovog profesionalnog odnosa prema toj operaciji, postojao i razlog koji se ogleda u činjenici da su pripadnici Vojske Crne Gore u lošoj materijalnoj situaicji i da im je odlazak u Avganistan bio prilika da steknu dodatnu zaradu, uz sve rizike koji su uz to išli.

On je rekao i da ne spori da je pripema vojnika za odlazak i njihovo učešće značilo i značajan korak za individualno profesionalno osposbljavanje vojnika.

Bonus video: