CGO: Đukanović i Krivokapić se pripremaju za eventualni neuspjeh integracionih procesa

Komentarišući izjave najviših zvaničnika, da Crnu Goru pomalo hvata zamor od integracija, koordinatorka programa u CGO-u, Ana Vujošević, ocijenila je da postoji nekoliko nivoa na kojima se može tumačiti stav o zamoru od rada na poslovima na putu ka EU
11 komentar(a)
Milo Đukanović, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.11.2014. 14:50h

Crnogorski zvaničnici uplašeni su razvojem događaja na putu ka Evropskoj uniji (EU), koji vodi ka slabljenju njihove moći i neizvjesnošću održavanja ekonomskog i političkog sistema, ocijenili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Komentarišući izjave najviših zvaničnika, da Crnu Goru pomalo hvata zamor od integracija, koordinatorka programa u CGO-u, Ana Vujošević, ocijenila je da postoji nekoliko nivoa na kojima se može tumačiti stav o zamoru od rada na poslovima na putu ka EU.

"Prvi je da se lideri vladajuće koalicije (Ranko Krivokapić i Milo Đukanović) pripremaju za eventualni neuspjeh integracionih procesa, što bi značilo novo prolongiranje poziva za NATO i eventualno aktiviranje suspenzivne klauzule u pregovorima sa EU, ukoliko se ne postignu mjerljivi rezultati po ključnim oblastima u narednom periodu", kazala je Vujošević agenciji MINA.

Prema njenom mišljenju, drugi nivo su konretni zahtjevi Evropske komisije, koji su se po prvi put eksplicitno našli u Izvještaju Evropske komisije o napretku za ovu godinu, a odnose se na preporuke Brisela o suzbijanju nezakonitog bogaćenja.

"Preporuke su da se razmotri kriminalizovanje bogatstva čije se porijeklo ne može dokazati, kao i zahtjev za konkretnim rezultatima u oblasti borbe protiv korupcije na visokom nivou, u smislu podizanja utemeljenih optužnica i donošenja pravosnažnih presuda", navela je Vujošević.

Prethodni izgovori nemaju utemeljenje

Kako je ukazala, apostrofiran je i veliki broj oborenih presuda u oblasti borbe protiv korupcije koji, smatra ona, rađaju sumnju u postojanje političke volje u rješavanje ovog problema.

"Sve ovo ukazuje da razni prethodni izgovori za neispunjavanje obaveza više nemaju utemeljenje i da mjerljivi rezultati moraju biti ostvareni. Pitanje je da li se to kosi sa političkim interesima vladajuće partije i da li su zaista spremni sprovesti jasne upute Evropske komisije", ocijenila je Vujošević.

Treći nivo je, kako je dodala, svijest donosioca odluka o nedostatku realnih kapaciteta crnogorskih institucija da sprovedu preuzete obaveze, a ujedno i nedostatka političke volje za punu profesionalizaciju i depolitizaciju institucija.

Bez tih preduslova, ocijenila je, teško je očekivati bolje rezultate.

Samo donošenje dokumenata nije dovoljno

Vujošević je ukazala da se država nalazi u fazi integracionog procesa gdje obećanja i poruke ne znače mnogo.

"Donošenje brojnih dokumenta na dnevnom nivou u cilju dobijanja pohvala od Evropske unije nijesu dovoljni, već se očekuje puna primjena donešenih zakona, podzakonskih akata, kao i dokumenata iz strategijskog okvira", poručila je Vujošević.

Ona je mišljenja da je ovo trenutak kada bi reformski procesi trebali donijeti osjetne koristi za građane, u smislu poboljšanja u oblastima koje su od značaja za njihov svakodnevni život, posebno u oblasti vladavine prava.

"Na žalost, svjedoci smo da osjetnih poboljšanja nema, kao i da pritisci na kritičare donosilaca odluka jačaju i dobijajući zabrinjavajuće razmjere. Umor u ovoj fazi procesa je neprihvatljiv i nerazumljiv", kazala je Vujošević.

Zvaničnici svjesni da ne postoji potreban kvalitet društvenog dijaloga

Ona smatra da su crnogorski zvaničnici uplašeni razvojem događaja koji vodi ka slabljenju njihove moći i neizvjesnošću održavanja ekonomskog i političkog sistema.

"Svjesni su da ne postoji potreban kvalitet društvenog dijaloga, za šta su dominantno sami krivi i da će nepostizanje mjerljivih rezultata u dogledno vrijeme donijeti brojne rizike sa kojima će se teško izboriti", rekla je Vujošević.

Ona je ukazala da Brisel ima potpuni uvid u stanje sistema u Crnoj Gori, vrlo jasan presjek preuzetih i ispunjenih obaveza, stanje administrativnih kapaciteta i finansijskih mogućnosti.

"Može se izvesti zaključak da zamor postoji samo kada je u pitanju politička volja vladajuće strukture, kao i da je značajno ograničenje za proces zatvorenost vladajuće strukture prema onima koji sa kritičke ali konstruktivne strane analiziraju proces", poručila je Vujošević.

Na pitanje kakvi se potezi mogu očekivati sada od crnogorskog državnog vrha i političkih lidera, Vujošević je odgovorila da nedaleka prošlost uči da nagli zaokreti u politici vladajuće strukture, vođeni prevashodno ličnim interesima, nijesu novina.

"U konačnom ni tu opciju ne treba isljučiti, iako je ona malo vjerovatna. Naime, ozbiljnost reformiskih procesa koji su započeti, visoka i kontinuirana podrška Evropskoj uniji od strane najširih struktura društva ozbiljna su kočnica i prepreka toj namjeri. Ali, opstrukcije od strane državnog vrha treba očekivati i mi im svjedočimo i sada na određenoj ravni", zaključila je Vujošević.

Bonus video: