Puštaju li Prevlaku zbog tajnog dila?

Nezavisni poslanik Dritan Abazović je kazao da bi, ukoliko se kod Prevlake pronađe nafta, a Crna Gora odustane, to bio veći ekonomski gubitak od KAP-a
16 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.11.2014. 15:42h

Odluka Vlade da izmijeni zonu istraživanja nafte i gasa u podmorju, kojom će se obustaviti istraživanja u oblasti poluostrva Prevlaka, u najmanju ruku je sporna i moguće je da je ona posljedica nekog internog dila za koji građani Crne Gore ne znaju, smatraju u opoziciji.

Vlada je na sjednici u četvrtak izmijenila odluku o zoni za istraživanje nafte i gasa u podmorju time što je umanjila teritoriju za dio mora kod Prevlake, spornog djela teritorije koji potpada pod međunarodni protokol o privremenom režimu uz granicu sa Hrvatskom.

Nezavisni poslanik Dritan Abazović kazao je da odluka Vlade da odustane od istraživanja u oblasti Prevlake dok Hrvatska intenzivno radi na istraživanjima i tenderima u tom području izaziva sumnju. “Nije mi jasno da može tek tako da se odustane od nečega na čemu Hrvatska strana intenzivno radi. Da li je to predmet nekog dila za koji građani ne znaju ili samo prosta procjena, to treba sagledati” rekao je Abazović za “Vijesti”.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija su na pitanja “Vijesti” šta ova odluka znači i da li je već nešto dogovoreno u vezi Prevlake, kazali da samo štite interese na morskom području. “Donošenjem Odluke o izmjeni Odluke o određivanju blokova za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika Vlada Crne Gore štiti interese na morskom području dok se nastavlja primjena Protokola o privremenom režimu uz južnu granicu iz 2002. godine”, naveli su iz resora Igora Lukšića.

Iz MVPEI su kazali da Vlada i dalje štiti interese na morskom području

Abazović je dodao da bi odluku može shvatiti ako je plod poštovanja potpisanih protokola, ali i da bi parlament trebalo opet da pokrene pitanje vezano za aktivnosti Vlade po pitanju Prevlake, da se pojasni čime je bila motivisana odluka o prestanku istraživanja na tom području.

“Ako znamo da je Hrvatska raspisala i tender i prilično odmakla u tome, da se radi o ograničenim dobrima za koja važi ko prvi dođe do njih usisava nešto što je na njegovoj teritoriji i nešto što nije jer je u pitanju akvatorij i da se ne može jasno povući granica, odluka je u najmanju ruku sprona”, rekao je Abazović i dodao da se nada da se neće otkriti da je to interni dogovor dviju strana. “Lukšić je ubjeđivao da nikakvih skrivenih dogovora nema. Ako se ispostavi da tamo ima nafte, a mi smo odustali, onda će to zaista predstavljati definitivno najveći ekonomski gubitak u istoriji Crne Gore, vjerovatno veći od KAP-a” zaključio je on.

Pavlović: Ovo je veleizdaja i korupcija

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Koča Pavlović tvrdi da je premijer Milo Đukanović sa hrvatskim čelnicima postigao tajni dogovor koji je na štetu države. “Uvjeren da se tu radi o korupciji na najvišem nivou koja ima sve elemente veleizdaje, pored enormne materijalne štete koja se nanosi državi Crnoj Gori, a koja se mjeri milijardama eura, ovakvim postupanjem Vlada nepopravljivo narušava teritorijalni integritet naše države u rejonu Prevlake”, saopštio je Pavlović.

On je dodao da će, kada razgraničenje dođe pred arbitražu, ova odluka Vlade biti korištena od strane Hrvatske kao najubjedljiviji materijalni dokaz da su njihove teritorijalne pretenzije potpuno utemeljene.

Bonus video: