Slab učinak Vlade u pregovorima sa EU

Najviše podbacili MUP, ministarstva zdravlja i ekonomije
3 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.10.2014. 19:25h

Vlada Crne Gore je od početka godine do kraja septembra usvojila manje od polovine planiranih predloga zakona koji su predviđeni Programom pristupanja EU od 2014. do 2018.

Kako se navodi u izvještaju koji je juče usvojila Vlada, realizovano je 155 zakona i podzakonskih akata, dok 188 još nije usvojeno. U Vladi navode da 55 odsto predviđenih obaveza prema Briselu nije ispoštovano, dok u strategijskom okviru nije ispunjeno 79 odsto obaveza.

U izvještaju se navodi da je najmanji procenat realizovanih obaveza u 24. poglavlju, za koje je odgovoran Duško Marković, gdje je planirano usvajanje 49 propisa, od čega je usvojeno 14 odsto. Kako se navodi, sve obaveze su realizovane u 10 poglavlja.

Sudeći prema izvještaju u trećem kvartalu, najviše su podbacili Ministarstvo unutrašnjih poslova, ministarstva poljoprivrede i zdravlja i ekonomije.

Tako resor koji vodi Raško Konjević od četiri zakonske obaveze nije ispunio nijednu, dok su sve tri planirane strategije ostale neusvojene. Između ostalog, kako se navodi, MUP nije pripremio Zakon o oružju, izmjene zakona o unutrašnjim poslovima, o eksplozivnim materijama kao i zakon o lokalnoj samoupravi, i uputstvo o primjeni mjera tajnog nadzora.

Ministarstvo zdravlja Miodraga Radunovića nije ispunilo nijednu od osam predviđenih zakonskih obaveza, među kojima su pravilnik o tradicionalnim biljnim ljekovima i pravilnik o homepoatskim ljekovima, pravilnik o kliničkom ispitivanju ljekova.

Ministarstvo ekonomije Vladimira Kavarića nije usvojilo 80 odsto predviđenih akata, među kojima su zakon o patentima, odluka o spoljnoj trgovini dijamantima i uredba o načinu razmjene informacija o proizvodima koji predstavljaju rizik.

Ministarstva finansija i vanjskih poslova ispunila su polovinu obaveza, dok je Ministarstvo poljoprivrede pripremilo samo tri od 14 predviđenih zakonskih akata.

Bonus video: