Crna Gora predsjedava regionalnom inicijativom ReSPA

“Ističući važnost regionalne saradnje, posebno u kontekstu evropskih integracija, Konjević je kazao da će crnogorsko predsjedavanje ReSPA-om biti usmjereno na angažovanost svih raspoloživih sredstava u pogledu unaprjeđenja rada te regionalne inicijative”, saopšteno je iz MUP-a
89 pregleda 2 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Zoran Đurić
Raško Konjević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 31.10.2014. 15:34h

Crna Gora je danas od Makedonije preuzela predsjedavanje Regionalnom školom za javnu upravu (ReSPA), a ministar unutrašnjih poslova Raško Konejvić kazao je da će to biti prilika da se učvrste odnosi među institucijama zaduženim za tu oblast.

Na ministarskom sastanku Upravnog odbora ReSPA održanom u Skoplju, na kojem je učestvovao Konjević, Crna Gora je od Makedonije preuzela predsjedavanje tom regionalnom instituciom.

“Ističući važnost regionalne saradnje, posebno u kontekstu evropskih integracija, Konjević je kazao da će crnogorsko predsjedavanje ReSPA-om biti usmjereno na angažovanost svih raspoloživih sredstava u pogledu unaprjeđenja rada te regionalne inicijative”, saopšteno je iz MUP-a.

Kako se navodi, namjera Ministarstva je da za vrijeme jednogodišnjeg predsjedavanja unaprijedi rad škole kroz uvođenje višegodišnjih planova rada - kroz zajednička predsjedavanja ili model trio predsjedavanja, čime bi i napravili kontinuitet aktivnosti tokom trajanja grantova koje Evropska komisija dodjeljuje toj organizaciji.

Prema riječima Konjevića, MUP svoje predsjedavanje vidi i kao priliku da se u tom segmentu dodatno učvrste odnosi među institucijama zaduženim za reformu javne uprave.

On je rekao da je regionalna saradnja, kao osnov daljeg integracionog napretka, jedan od ključnih prioriteta crnogorske politike.

“Na sastanku, kojem su prisustvovali ministri država regiona zaduženi za javnu upravu, razgovarano je i o etici i antikorupciji, rastu kompetitivnosti i zapošljavanju, u kontekstu reforme javne uprave i jačanja efikasnosti i transparentnosti njenog rada, a razmijenjena su i mišljenja u vezi sa budućnošću ReSPA-e”, kaže se u saopštenju.

Konjević je podsjetio na kritike Evropske komisije po pitanju borbe protiv korupcije u Crnoj Gori, navodeći da je u cilju poboljšanja rezultata na tom polju predviđen niz mjera u akcionim planovima za pregovaračka poglavlja 23 i 24.

On je ukazao na značaj formiranja Agencije za antikorupciju, ali i usvajanje niza zakona čijom primjenom će se ojačati vladavina prava u Crnoj Gori.

„U kontekstu priče o efikasnosti javne uprave i poboljšanju usluga koje ona pruža građanima, Konjević je ukazao na važnost Zakona o upravnom postupku koji bi ubrzo trebalo da bude usvojen u Skupštini, kao i na značaj efikasne javne uprave u cilju privlačenja stranih investicija“, navodi se u saopštenju.

Ministri država članica ReSPA potpisali su Izjavu o namjeri za korišćenje sredstava opredijeljenih za finansiranje te regionalne škole.

Potpisan je i Memorandum o razumijevanju između Ujedinjenih nacija i ReSPA u okviru Mreže UN za javnu administraciju (UNPAN).

Bonus video: