Dedović: Legitimitet izbora u Herceg Novom doveden u pitanje

Dedović je u otvorenom pismu predsjedniku parlamenta Ranku Krivokapiću naveo da postoji nekoliko veoma značajnih činjenica koje dovode u pitanju zakonitost izbornog procesa na lokalnim izborima u Herceg Novom koji će biti održani 14. decembra
0 komentar(a)
Vlado dedović, Foto: Luka Zeković
Vlado dedović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.10.2014. 15:21h

Sistem kontrole i identifikacije birača u Herceg Novom trenutno je pod velikim znakom pitanja, što može ugroziti legitimitet izbora i izbornih rezultata, upozorio je član Državne izborne komisije (DIK) Vlado Dedović.

On je u otvorenom pismu predsjedniku parlamenta Ranku Krivokapiću naveo da postoji nekoliko veoma značajnih činjenica koje dovode u pitanju zakonitost izbornog procesa na lokalnim izborima u Herceg Novom koji će biti održani 14. decembra.

"Cilj ovog obraćanja Vama je da se upoznate sa problemima koji postoje u sprovođenju izbornih zakona, kako bi ste preduzeli dodatne napore da se preduprijede negativne posljedice koje bi nastale pravnim improvizacijama i nedosljednom primjenom izbornih zakona na izbornom procesu u Herceg Novom“, kazao je Dedović.

On je u pismu dostavljenom i agenciji MINA naglasio bih da bi organizovanje još jednih izbora u atmosferi pravne nesigurnosti, moglo negativno uticati povjerenje građana u izborni proces, kao i na pregovore Crne Gore i Evropskom unijom, posebno imajući u vidu sadržinu posljednjeg Izvještaja o napretku.

Dedović je podsjetio da je Zakonom o izmjenama i dopunama zakona izboru odbornika i poslanika, koji je usvojen početkom godine, uspostavljen novi sistem elektronske identifikacije birača na biračkim mjestima.

On je dodao da su zahtjevnost procedure elektronske identifikacije birača i složeni administrativno-tehnički aspekti njene primjene uslovili da Skupština, prilikom usvajanja Zakona, odloži primjenu odredbi koje uređuju proceduru elektronske identifikacije birača za 1. Novembar, kako bi nadležne džavne institucije stvorile tehničke preduslove za njihovu efikasnu primjenu.

„Međutim, do danas, nijesu obezbijeđeni uslovi za sprovođenje ovog identifikacionog modela birača na biračkim mjestima, tako da ove odredbe neće biti primjenjive na predstojećim izborima u Herceg Novom.“, kazao je Dedović

Pored toga, kako je naveo, Zakon o izboru odbornika i poslanika ne predviđa ni alternativne metode identifikacije birača na biračkim mjestima nakon 1. Novembra, kao što su upotreba nevidljivog mastila – spreja i optičkog čitača mastila.

„Tako da je trenutno pod velikim znakom pitanja sistem kontrole i identifikacije birača na svim biračkim mjestima u Herceg Novom, što može ugroziti legitimitet izbora i izbornih rezultata“, upozorio je Dedović.

Prema njegovim riječima, navedeno upućuje na zaključak da je u postojećim okolnostima nemoguće obezbijediti sprovođenje izborne procedure na lokalnim izborima u Herceg Novom u skladu sa odredbama Zakona o izboru odbornika i poslanika.

„Značaj trenutka i ozbiljnost problema nalaže svim političkim subjektima da na najodgovorniji način pristupe njihovom što hitnijem rješavanju“, ocijenio je Dedović.

On smatra da jedino rješenje koje trenutno nudi izlaz iz pomenute situacije, predstavlja sazivanje i održavanje sjednice Skupštine po hitnoj proceduri, na kojoj će se usvojiti izmjene i dopune Zakona o izboru odbornika i poslanika kojima će se predvidjeti produženje roka za primjenu odredbi o elektronskoj identifikaciji birača.

Time bi se, pojasnio je Dedović, omogućilo da odredbe Zakona o izmjenama i dopunama zakona o izboru odbornika i poslanika, kojima se predviđa upotreba nevidljivog mastila i optičkog čitača spreja do dana početka primjene odredbi o elektronskoj identifikaciji birača, budu pravni osnov identifikacije birača i na izbornom procesu u Herceg Novom.

„Smatram, da je ovo trenutno jedino održivo rješenje koje može sprovođenje izbornog procesa na lokalnim izborima u Herceg Novom uvesti u zakonite tokove“, zaključuje se u pismu Dedovića.

Bonus video: