Željka Vuksanović izabrana za predsjednicu opštine Kolašin

"Ne mogu vam obećati da ćemo izgraditi i zaposliti, ali mogu nešto što je takođe vrlo važno. Neću lagati građane"
181 pregleda 13 komentar(a)
Željka Vuksanović, Foto: Dragana Šćepanović
Željka Vuksanović, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 30.10.2014. 15:37h

Željka Vuksanović, predsjednica OO Socijaldemokratske partije (SDP), naredne četiri godine biće na čelu kolašinske izvršne vlasti. Vuksanović je za predsjednicu Opštine izabrana glasovima odbornika svoje stranke, Socijalističke narodne partije (SNP) i Demokratskog fronta (DF). Protiv su bili odbornici Demokratske partije socijalista (DPS), dok predstvanici Grupe građana ni ovog puta nijesu prisustvovali sjednici Skupštine opštine.

Vuksanović će biti prva Kolašinka na toj funkciji. Rođena 1959. godine. Pravnica je, a radila je u lokalnoj upravi na poslovima imovinsko pravnih odnosa, opšte uprave, bila je i inspektor rada i zaštite na radu. U jednom mandatu je bila i članica komisije za sprječavanje sukoba interesa, u minulih nekoliko godina je načelnica kolašinske uprave za nekretnine. U lokalnom parlmentu je od 2006. godine.

Vuksanović je nakon polaganja zakletve kazala da je to što su je podržali odbornici DF i SNP za nju posebna čast.

"Rijetkost da se ideološki različitom ukaže ovakvo povjerenje. To mi je posebna čast, a za našu zajednicu to je još jedna lekcija naučene demokratije".

Ona je rekla da ne može građanima Kolašina trenutno obećati razvojne projekte i otvaranje novih radnih mjesta. To će biti moguće, kako je kazala, tek nakon što se napravi presjek stanja u lokalnoj upravi i relaizuje sanacioni program.

"Ne mogu vam obećati da ćemo izgraditi i zaposliti, ali mogu nešto što je takođe vrlo važno. Neću lagati građane. S obzirom da je sigurno da je Opština prezadužena i ne znam pravo stanje, bilo bi neozbiljno da danas obećavam, jer ono što ćemo raditi zavisi ponajviše od činjenica o sadašnjem stanju lokalnih finansija. Jedno je sigurno, dug je višemilonski i moraće se praviti sanacioni plan. Ne nosim ni vreću para ni čarobni štapić. Kad napravim presjek stanja u lokalnoj upravi, pozvaću Vladu Crne Gore da taj plan zajedno i sačinimo. Ocjenjujem da će sanaciona faza trajati godinu, nakon čega ćemo krenuti u ostavarenje razvojnih projekata", rekla je Vuksanović.

Prema njenim riječima, izvršna vlast će biti „kompletirana“ uskoro, a već sada je sigurno da će u kolašinskoj Opštini ubuduće biti manje potpredsjednika, sekretara i savjetnika nego do sada.

Prema riječima dosadašnjeg predsjednika Opštine Darka Brajuškovića bivša vlast treba da bude zadovoljna onim što je učinila.

"Naše nasljednike čeka bolje finasijsko stanje nego što je mene dočekalo, krajem 2011. godine. Odbornički klub DPS biće konstruktivna opozicija. Pomagaćemo i predlagati uvijek kad vidimo da je to u funkciji napretka i razvoja grada", kazao je on.

Bonus video: