Venecijanska komisija će doprinijeti podizanju kvaliteta u pravosuđu

Predstavnici VK istakli važnost sprovedenih izmjena Ustava ističući da su one preduslov ostvarivanja veće nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa
79 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Vlada Crne Gore
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 28.10.2014. 15:13h

Venecijanska komisija (VK) nastaviće da, učešćem u procesu donošenja ključnih zakonskih rješenja, doprinosi podizanju kvaliteta u pravosuđu, kao posebno važnom segmentu vladavine prava.

To je ocijenjeno na sastanku državnog sekretara za evropske integracije Aleksandra Andrije Pejovića i grupe izvjestilaca VK, Gvidom Nepijom Modonom, Janom Velersom i Džejmsom Hamiltonom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, sagovornici su razmijenili mišljenje o napredovanju Crne Gore prema članstvu u EU i setu zakona iz oblasti pravosuđa koji su upućeni na mišljenje VK.

"VK nastaviće da, učešćem u procesu donošenja ključnih zakonskih rješenja, doprinosi podizanju kvaliteta u pravosuđu, kao posebno važnom segmentu vladavine prava", piše u saopštenju.

Navodi se da je Pejović upoznao sagovornike sa planiranim aktivnostima u procesu pristupanja EU, s fokusom na reforme koje Crna Gora sprovodi u okviru 23. i 24. poglavlja.

"U tom kontekstu je posebno predstavio dinamiku ispunjavanja obaveza iz akcionog plana za 23. pregovaračko poglavlje koje se odnose na unapređenje pravosudnog sistema u Crnoj Gori", kaže se u saopštenju.

Pejović je naglasio da su proces pristupanja EU, kao i prevashodna potreba jačanja sistema vladavine prava proizveli potrebu izrade novih zakona o sudovima, zakona o pravima i dužnostima sudija i Sudskom savjetu, državnom i specijalnom tužilaštvu.

"Naglasio je da su ovi zakoni ključni za ostvarivanje potpune nezavisnosti i odgovornosti u pravosuđu ali i posebno važan korak u pravcu jačanja vladavine prava i realizacije akcionog plana za 23. poglavlje", kazali su iz MVPEI.

Istaknuto je da su u izradi nacrta zakona korišćena najbolja rješenja koja su primijenile neke države članice EU i da je nacrte zakona razmatrala EK.

Kako je saopšteno, predstavnici VK istakli važnost sprovedenih izmjena Ustava ističući da su one preduslov ostvarivanja veće nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa.

Oni su pozdravili sve mjere koje nadležni organi u Crnoj Gori sprovode u pogledu jačanja pravosuđa.

Bonus video: