Kazne za "spas" simbola stigle u Skupštinu

I pored oštrog protivljenja dijela javnosti, premijer Duško Marković je ranije poručio da se radi o praksi demokratskih zemalja i da Vlada neće odustati od predloga...
6738 pregleda 19 komentar(a)
Kazna do 2.000 eura za one koji zastavu koriste kao prostirku ili zavjesu, Foto: Vesko Belojević
Kazna do 2.000 eura za one koji zastavu koriste kao prostirku ili zavjesu, Foto: Vesko Belojević

Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o državnim simbolima i Danu državnosti, kojim je propisana kazna do 2.000 eura za neustajanje na himnu, stavljen je u skupštinsku proceduru.

Vlada je prije nešto više od tri mjeseca utvrdila izmjene i dopune pomenutog Zakona. Izmjenama Zakona o državnim simbolima novčanom kaznom od 1.000 do 20.000 eura kazniće se za prekršaj pravno lice, ako upotrijebi grb i zastavu na način kojim se narušavaju javni moral, ugled i dostojanstvo Crne Gore.

Kazne za pravna lica predviđene su od 300 do 20.000 eura, za fizička lica od 300 do 2.000 eura, a za preduzetnike od 300 do 6.000 eura.

I pored oštrog protivljenja dijela javnosti, premijer Duško Marković je ranije poručio da se radi o praksi demokratskih zemalja i da Vlada neće odustati od predloga.

On je objasnio da će svi moći da vide one koji ne poštuju državne simbole, da će se na stadionu jasno vidjeti ko nije ustao, što je u javnosti protumačeno kao poziv građanima da prijavljuju sugrađane...

Novim zakonskim rješenjem je predviđeno da je obaveza opština i javnih ustanova čiji je osnivač država ili opština da viju državnu zastavu. Izmjenama i dopunama se pomenuti Zakon usaglašava sa Zakonom o izmjenama i dopunama zakona kojima su propisane novčane kazne za prekršaje.

Bonus video: