Novac problem za pristup EU fondovima

Kako je naveo Bojadžić, mnoge lokalne samouprave nijesu u prilici da dovoljno koriste sredstva iz evropskih fondova
80 pregleda 0 komentar(a)
Refik Bojadžić, Foto: Zoran Đurić
Refik Bojadžić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.10.2014. 15:05h

Mnoge crnogorske lokalne samouprave nijesu u prilici da dovoljno koriste nsredstva iz evropskih fondova, jer nemaju novca da obezbijede participaciju potrebnu za realizaciju projekata, saopšteno je na četvrtom sastanku Zajedničkog savjetodavnog odbora (ZSO) Evropske unije (EU) i Crne Gore. Generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore Refik Bojadžić kazao je da je sastanak, održan u organizaciji Komiteta regiona i Zajednice opština Crne Gore, dobra prilika za razmjenu iskustava u vezi sa evropskom praksom i za ukazivanje na probleme u funkcionisanju jedinica lokalne samouprave. „Veoma važno pitanje je ono koje se tiče finansiranja opština i ovakve sastanke koristimo upravo da bi dobili informacije i čuli iskustva o načinu funkcionisanja i finansiranja opština u Evropi i regionu, te da takva rješenja primijenimo i u Crnoj Gori“, rekao je Bojadžić. Kako je naveo, mnoge lokalne samouprave nijesu u prilici da dovoljno koriste sredstva iz evropskih fondova, jer nemaju novca da obezbijede participaciju koja se traži za realizaciju projekata. „Predložili smo Ministarstvu da se uvede rivolving fond iz kojeg bi se obezbijedila participacija i povećala sposobnost opština da koriste evropska sredstva“, kazao je Bojadžić.

„Predložili smo Ministarstvu da se uvede rivolving fond iz kojeg bi se obezbijedila participacija i povećala sposobnost opština da koriste evropska sredstva“, kazao je Bojadžić

Kopredsjedavajući ZSO, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, smatra da lokalne zajednice predstavljaju važan činilac u procesu evropskih integracija. „Jako mi je drago da neposredno nakon predstavljanja Izvještaja o napretku Crne Gore u procesu evropskih integracija imamo jedan ovakav susret”, kazao je Bogdanović, navodeći da Izvještaj nije u pravom smislu prepoznao učinke lokalnih uprava u procesu evropskih integracija. On je istakao da su danas ipak eliminisane sve dileme koje su postojale. „Drago mi je što su predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti EU konstatovali značajan napredak Crne Gore, ali ne samo kao države, već i napredak njenih jedinica lokalnih samouprava koje su činilac evropskih integracija“, istakao je Bogdanović. Na sastanku je bilo riječi i o regionalnom ravnomjernom razvoju, kao i o politici ruralnog razvoja.

Szvabski je kazao da dvije godine prati dostignuća Crne Gore, naručito njenih lokalnih vlasti i napore da dostignu standarde EU.

Predsjednik gradskog savjeta Gdinije, kopredsjedavajući ZSO-a Stanisłav Szvabski naglasio je značaj fiskalne decentralizacije. „Lokalne samouprave nemaju dovoljno finansijskih sredstava. Evropska komisija je mišljenja da treba izmjeniti Zakon koji tretira finansiranje lokalnih izbora. Za dostizanje demokratskih standarda EU ovo je veoma važno pitanje, s obzirom na to da je u Evropi veoma važan zakonodavni akt Evropska povelja o lokalnoj samoupravi koja daje veliku autonomiju lokalnim samoupravama“, kazao je Szvabski. On je kazao da dvije godine prati dostignuća Crne Gore, naručito njenih lokalnih vlasti i napore da dostignu standarde EU. „Dosta toga je urađeno i na lokalnom i na nacionalnom nivou. Veoma sam zadovoljan što će se Crna Gora, vjerovatno za nekoliko godina pridružiti EU“, rekao je Szvabski.

Bonus video: