GA: Provjera kredibiliteta pritisak na nezavisan rad Stankovića

"Pred VDT-om su veliki izazovi a znajući po rezultatima kakav tim nasleđuje uz specijalno tužilaštvo, koje je imalo vrlo malo optužnih akata koje je završilo pravosnažnim presudama, onda vidimo da će poglavlje 23. i 24. još dugo biti kamen spoticanja"
0 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.10.2014. 13:48h

Provjeravanje kredibiliteta novom vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću na početku mandata može se tumačiti kao vrsta pritiska na njegov nezavistan rad, smatraju u Građanskoj alijansi (GA).

Specijalna tužiteljka za borbu protiv organizovanog kriminala Đurđina Nina Ivanović ispituje istinitost optužbe poslanika Socijalističke narodne partije Velizara Kaluđerovića da je Stanković, kako sudija Višeg suda, bio sklon koruptivnim radnjama.

Koordinator programa vladavine prave u Građanskoj alijansi Zoran Vujičić smatra da nije dobro što se odmah na startu novom VDT-u provjerava kredibilitet sa tako ozbiljnim optužbama.

"Zbog informacije koje su mediji plasirali prije nekoliko godina da je Stanković bio predmet mjera tajnog nadzora, GA je insistirala da se u vezi toga otklone sve nedoumice prije izbora VDT-a, da se ovako nešto ne bi desilo", podsjetio je on.

Vujičić je rekao agenciji Mina da čudi da niko nije pokrenuo pitanje istinitosti takvih navoda prije izbora VDT-a.

"I to je pokazatelj ozbiljnosti države i njenih institucija", ocijenio je on.

Prema riječima Vujičića, u uređenim sistemima neko bi morao da odgovara za tako nešto "ali kod nas je sve na dnevnoj bazi i u cilju ostvarivanja političkih poena".

"U svakom slučaju ovo se može tumačiti kao jedna vrsta pritiska na nezavistan rad Stankovića, odnosno mjera do koje smije ići", kazao je on.

Vujičić smatra da VDT ima veoma kratak rok da pokaže da li će raditi svoj posao ili biti kontinuitet prethodnika.

"Pred VDT-om su veliki izazovi a znajući po rezultatima kakav tim nasleđuje uz specijalno tužilaštvo, koje je imalo vrlo malo optužnih akata koje je završilo pravosnažnim presudama, onda vidimo da će poglavlje 23. i 24. još dugo biti kamen spoticanja Crne Gore na putu ka EU", naveo je on.

Upitan da prokomentarišete to što je optužba stigla od poslanika SNP-a, s obzirom na to da je ta partija podržala Stankovićev izbor (iako Kaluđerović nije prisustvovao sjednici na kojoj se glasalo), Vujičić je rekao da to ne znači da Kaluđerović svoja saznanja nije podijelio sa partijskim kolegama.

"To je pitanje za vrh SNP-a.Ne smijemo zaboraviti da u prvom krugu ta stranka nije glasala za ovog kandidata pa uz ove informacije sve ovo dobija na još većoj težini", rekao je on.

Bonus video: