Bojović: Crna Gora umorna od novih partija

"Opozicija koja ima šanse da smijeni DPS u koruptivnoj i neravnopravnoj izbornoj utakmici mora da bude ujedinjena, reformatorska i evroatlantska, i mora imati naklonost Zapada"
11 komentar(a)
Rade Bojović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Rade Bojović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.10.2014. 12:17h

Crnogorskoj političkoj sceni nijesu potrebne nove partije, već preuređenje opozicione i kritičke javnosti radi stvaranja odgovorne, moderne i prosvijećene snage koja će uspjeti da smijeni Demokratsku partiju socijalista (DPS), smatraju u Pravednoj Crnoj Gori.

Predsjednik Izvršnog odbora tog političkog kluba, Rade Bojović, smatra da je Crna Gora umorna od partija koje se, kako je naveo, reprodukuju poput insekata, i ubrzo se pokažu kao promašeni i besplodni politički projekti.

"Naravno, uvijek možete iskonstruisati razloge za osnivanje nove opozicione stranke i njeno unikatno mjesto na političkoj sceni", kazao je Bojović agenciji Mina.

On je ocijenio da je aktuelna dilema primarno vezana za objedinjavanje i promjene unutar postojeće opozicije, a ne za dodatno drobljenje kritičke i demokratske javnosti.

"Konačno, ne morate ni biti opoziciona partija da biste bili aktivni protivnik vladajućim strankama", pijasnio je Bojović.

Upitan da li smatra da će bivši članovi Pozitivne formirati novu stranku, i kakva bi bila njena perspektiva s obzirom na sve što je javnost imala prilike da vidi tokom unutarstranačkih prepucavanja, on je ocijenio da će se oba suprostavljena krila suočiti sa krupnim teškoćama u pokušaju da zadrže ili obnove značajniji politički uticaj

Na pitanje da li je u Crnoj Gori moguće osnivanje i opstanak prave opozicione stranke koja bi mogla ugroziti dvodecenijsku vladavinu DPS-a, on je rekao da to nije mehanička, već politička dilema.

"Opozicija koja ima šanse da smijeni DPS u koruptivnoj i neravnopravnoj izbornoj utakmici mora da bude ujedinjena, reformatorska i evroatlantska, i mora imati naklonost Zapada", naglasio je Bojović.

Takođe, kako je naveo, takva opozicija treba da bude i personalno uvjerljiva.

"To znači da bivši unionisti moraju da shvate da pobjedničku opoziciju moraju predvoditi moralni političari sa državotvornom prošlošću. Ukoliko ovo Demokratski front (DF) i Socijalistička narodna partija (SNP) ne prihvataju, onda oni ostaju posljednja linija Đukanovićeve odbrane", precizirao je Bojović.

Na pitanje kako komentariše dešavanja u Pozitivnoj Crnoj Gori koja je, pola godine nakon osnivanja, na palamentarnim izborima osvojila sedam mandata, on je kazao da mu je žao što se jedna novoosnovana opoziciona stranka raspala na takav način.

"Mislim da su platili ceh lakomislenoj organizaciji, nepouzdanom i narcisoidnom vođstvu i očiglednim političkim lutanjima. Pozitivna je prevashodno postala žrtva vlastitih slabosti i političke nezrelosti", rekao je Bojović.

Upitan da li smatra da će bivši članovi Pozitivne formirati novu stranku, i kakva bi bila njena perspektiva s obzirom na sve što je javnost imala prilike da vidi tokom unutarstranačkih prepucavanja, on je ocijenio da će se oba suprostavljena krila suočiti sa krupnim teškoćama u pokušaju da zadrže ili obnove značajniji politički uticaj.

"Nema dileme da je način raspada Pozitivne najgora moguća preproruka za nastavak političkog djelovanja", smatra Bojović.

Na pitanje kakvi su planovi Pravedne i hoće li se taj politički klub uskoro transformisati u političku partiju, on je rekao da će se i dalje baviti najtežom misijom u Crnoj Gori

Kako je naveo, treba imati na umu da partije koje se oslanjaju na program i ideje teško stiču povjerenje a lako ga gube.

"To je razlika između njih i interesnih organizacija poput DPS-a i njegovih satelita, gdje fotelje, materijalistički i podanički razlozi guše politička uvjerenja i omogućavaju da stranke traju uprkos brojnim kompromitacijama", pojasnio je Bojović.

Na pitanje kako komentariše oprečne stavove i polemike između funkcionera Socijalističke narodne partije (SNP) tokom i nakon izbora vrhovnog državnog tužioca, on je kazao da bi bilo dobro da "sve što je u opoziciji vještačko i namješteno, i formalno pređe kod (Mila) Đukanovića".

"Očigledno je da nije moguće praviti značajniji opozicioni projekat dok se ne raščiste odnosi u opozicionim strankama. SNP već duže vremena ide na ruku DPS-u, i zato bi razmrdavanje ove partije bilo poželjno", smatra Bojović.

Upitan da li "usitnjavanje" opozicije najviše ide na ruku vladajućoj koaliciji, on je rekao da je "naravno da je sitna opozicija jednaka krupnoj vlasti".

"Imajući u vidu domaće političke kapacitete u Crnoj Gori i nema prostora za više od dvije respektabilne opozicione partije. Prethodno je potrebno obezbijediti zrelo vođstvo i definisati političke platforme koje će dovesti do tako uređene opozicije", naveo je Bojović.

Prema njegovim riječima, to je i razlog što je komično slušati najave o formiranju novih opozicionih stranaka ili grupa, iako su potencijalne razlike između njih i postojećih organizacija male ili neznatne.

"Za sada, nasuprot DPS-u i udrobljenim režimskim frakcijama, posložena je neefikasna opozicija u nizu suvišnih kolona", ocijenio je Bojović.

Na pitanje kakvi su planovi Pravedne i hoće li se taj politički klub uskoro transformisati u političku partiju, on je rekao da će se i dalje baviti najtežom misijom u Crnoj Gori.

"Trudićemo se da okupljamo slobodne i odgovorne građane koji su spremni da kritički misle, nude rješenja i učine nesebičan napor za ideju pravednog društva", pojasnio je Bojović.

On je kazao da će Pravedna uporno raskrinkavati crnogorsku partitokratiju i politiku koja je, kako je naveo, državu svela na lične i stranačke interese.

"Crnoj Gori nije potrebna još jedna partija, već preuređenje opozicione i kritičke javnosti radi stvaranja odgovorne, moderne i prosvijećene snage koja će uspjeti da smijeni DPS", zaključio je Bojović.

Bonus video: