Albanske stranke: Ko sad priča o velikoj Albaniji, radi za DPS

Medojević kazao da se nijedan albanski političar u Crnoj Gori nije javno izjasnio protiv projekta Velike Albanije i da svi ćute, osim DF
63 pregleda 70 komentar(a)
Genci Nimanbegu, Foto: Arhiva "Vijesti"
Genci Nimanbegu, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.10.2014. 06:05h

Predstavnici albanskih stranaka poručili su da nema potrebe da se izjašnjavaju o “projektu Velike Albanije”, navodeći da neko pokušava da predstavi Albance kao faktor nestabilnosti na Balkanu.

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević juče je napisao na svom Tviter nalogu da se nijedan albanski političar u Crnoj Gori nije javno izjasnio protiv projekta “Velike Albanije”. Medojević je optužio albanskog premijera Edija Ramu za incident zbog kojeg je u Beogradu prekinuta fudbalska utakmica između Srbije i Albanije, navodeći da to u Crnoj Gori nije osudila ni jedna opoziciona partija, osim DF-a.

"Projekat Velike Albanije je ozbiljan nacionalni projekat svih Albanaca. Nijedan albanski političar u Crnoj Gori javno nije protiv. DPS, i ostatak opozicije ćute kao zaliveni. Da se ne zamjere nekoj ambasadi. Niko ozbiljan ne sumnja da je iza incidenta albanska država i tajna služba. To su i mišljenja u Briselu", napisao je on, navodeći da je Rama organizovao provokaciju u Beogradu, iako je kasnije davao izjave o regionalnoj saradnji.

Poslanici Force i Albanske alternative Genci Nimanbegu i Nik Đeljošaj tvrde da se albanski političari prozivaju lažnom dilemom da li su za ili protiv Velike Albanije. Oni su kazali da je politika Albanaca u Crnoj Gori usmjerena ka evroatlantskim integracijama.

“Nemamo kome da se dokazujemo, posebno ne onima koji nisu, kao mi glasali za nezavisnost Crne Gore 2006. godine. Pogotovo što nijesmo čuli nijednu rečenicu osude kada cijeli stadion histeriše - ubij, zakolji da šiptar ne postoji”, ocjenili su Nimanbegu i Đeljošaj, dok funkcioner Demokratskog saveza Nikola Camaj tvrdi da se pravi političari ne oglašavaju da bi komentarisali tuđe želje. On je upozorio da je priča o Velikoj Albaniji skretanje pažnje sa mnogo važnijih pitanja po crnogorsko društvo, navodeći da se time čini velika usluga vlastima.

“Neko kliče Kosovo je Srbija, neko da je Skadar crnogorski pa nisam čuo Medojevića da se ogradio. Zašto bi smo mi morali da se ogradimo od nečega što nije poteklo od albanskih lidera u Crnoj Gori. Predlažem Medojeviću da pročita “Palatu snova” od Ismaila Kadarea, pa možda zatraži da se ogradimo ako neko sanja ostvarenje projekat prirodne Albanije”, kazao je Camaj.

Bonus video: