SAD očekuju obračun sa korupcijom na visokom nivou

6 komentar(a)
Hojt Ji i Raško Konjević, Foto: Gov.me
Hojt Ji i Raško Konjević, Foto: Gov.me
Ažurirano: 23.10.2014. 18:03h

Crna Gora je ostvarila vidan napredak od dobijanja nezavisnosti i za pohvalu su dosadašnji koraci ostvareni na izgradnji institucija u oblasti vladavine prava, ocijenjeno je danas na sastanku ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića i zamjenika pomoćnika državnog sekretara američkog Stejt dipartmenta Hojt Jia, saopšteno je iz MUP-a.

Sagovornici su se, kako se navodim saglasili da je sada pred crnogorskim institucijama obaveza daljeg snaženja mjerljivih rezultata u ovoj oblasti sa posebnim akcentom na korupciju na visokom nivou.

Ocjenjujući da su crnogorske aspiracije ka članstvu u Alijansi realnost, zamjenik pomoćnika državnog sekretara je potvrdio opredjeljenje američke administracije da nastavi sa aktivnom podrškom Crnoj Gori i ponovio spremnost nadležnih struktura SAD-a da kroz različite mehanizme doprinesu reformskim procesima od značaja za obezbjeđivanje vladavine prava.

Ministar Konjević je zahvalio na dosadašnjoj sveobuhvatnoj pomoći SAD crnogorskim institucijama i istakao da je posebno značajna pomoć Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova, s obzirom na neophodnost i značaj jačanja njenih administrativnih i tehničkih kapaciteta. Takođe, ministar Konjević je informisao zamjenika pomoćnika državnog sekretara Stejt dipartmenta Jia o realizaciji mjera iz akcionih planova za poglavlja 23 i 24, jer ostvareni rezultati doprinose kako evropskim, tako i evroatlantskim integracionim procesima. U tom kontekstu, ministar je izrazio uvjerenje da će Crna Gora, kroz fokusirani i intenzivirani dijalog sa partnerima iz NATO-a, biti i tokom 2015. godine posvećena realizaciji obaveza kako bi dobila poziv za članstvo u Alijansi.

Punopravno članstvo u EU i NATO zajednički interes dvije države

Sa Hojt Ijem se danas sreo i premijer Milo Đukanović.

"Dinamičan dijalog sa zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država potvrda je kontinuiranog partnerstva i podrške Crnoj Gori u ostvarenju njenih spoljnopolitičkih ciljeva", saopšteno je tokom razgovora Đukanovića i Jia.

U tom kontekstu potvrđen je zajednički interes dvije države da Crna Gora uspješno nastavi putem integracija do punopravnog ćlanstva u NATO i EU.

Predsjednik Vlade je istakao da je Crna Gora upravo zahvaljujući i podršci Sjedinjenih Američkih Država, od obnove nezavisnosti, postigla zapažene rezultate i postavila solidan temelj za dalji ekonomski i demokratskji razvoj.Ta podrška za Crnu Goru je bila značajna u svim izazovnim periodima novije istorije, ali i danas kada se dinamično krećemo evropskim i evro-atlantskim putem, kazao je Đukanović. Predsjednik Vlade ukazao je na punu spremnost Vlade i institucija Crne Gore da nastave sa reformama i savladavanjem izazova u cilju sveukupnog prosperiteta našeg društva .

Visoki zvaničnik Stejt Dipartmensta čestitao je Crnoj Gori na ostvarenom napretku i istakao da Sjedinjene Američke Države visoko vrednuju doprinose koje je Crna Gora pružila regionu. Stoga je, istakao je Hojt Ji, izuzetno važno da i dalje ide naprijed putem razvoja, u čemu će kao i do sada imati punu podršku njegove zemlje.

Sagovornici su iskazali opredjeljenje da u neposrednom periodu, kroz partnerski odnos i saradnju, nastave intenzivirani dijalog, kako bi Crna Gora uspješno prešla put do skore pune integracije u NATO.

Bonus video: