Usvojen Predlog Zakona o lobiranju

"Lobista može biti fizičko ali i pravno lice, odnosno preduzetnik ili nevladina organizacija ukoliko ispunjavaju uslove. Na ovaj način se zaokružuje takozvani paket, antikorupcijskih preventivnih zakona, koji će zajedno sa Zakonom o sprječavanju korupcije biti dostavljeni Skupštini", rekla je ona
1 komentar(a)
Vesna Ratković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vesna Ratković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.10.2014. 13:50h

Vlada je usvojila Predlog Zakona o lobiranju, koji su utvrđeni uslovi, način i procedure u vezi sa tom djelatnošću, kazala je generalna direktorica Uprave za antikorupcijsku inicijativu Vesna Ratković.

Ona je nakon sjednice Vlade rekla da će taj Predlog po skraćenom postupku danas biti predat parlamentu na usaglašavanje.

Ratković je pojasnila da lobiranje podrazumijeva uticaj na predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti u procesu izrade akata, imajući u vidu javni interes.

"Regulisanje te djelatnosti važno je zbog toga što to doprinosi da taj uticaj bude na zakonit način, kao što i uslovi u samom zakonu pretpostavljaju", kazala je Ratković.

Prema njenim riječima, glavni razlog za donošenje zakona je usklađivanje njegovih odredaba sa Zakonom o prevenciji korupcije, kojim će biti osnovana i Agencija za antikorupciju, s obzirom da će nadležnost za sprovođeje tog zakona biti kod Uprave za antikorupcijsku inicijativu.

Ona je ukazala da će osnivanjem Agencije za sprječavanje korupcije od januara 2016.godine nadežnost za sprovođenja zakona biti tog tijela.

Ratković je dodala da je Zakon usklađen sa brojnim međunarodnim dokumentima, navodeći da su neki od najbitnijih principa na kojima se zasniva lobiranje transparentnost, visoka etičnost i integritet u poslovanju.

"Lobista može biti fizičko ali i pravno lice, odnosno preduzetnik ili nevladina organizacija ukoliko ispunjavaju uslove. Na ovaj način se zaokružuje takozvani paket, antikorupcijskih preventivnih zakona, koji će zajedno sa Zakonom o sprječavanju korupcije biti dostavljeni Skupštini", rekla je ona.

Bonus video: