"Krstaš": Neravnopravna trka za glasove

"Za izbore za crnogorski savjet, koristeći anomalije elektorskog sistema, kreiran je izborni inžinjering od strane onih koji imaju izgrađenu partijsku infrastrukturu"
0 komentar(a)
izbori, glasanje, Foto: Shutterstock
izbori, glasanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.10.2014. 11:55h

Na izborima 26. oktobra od 21 manjinska nacionalna savjeta u Srbiji, 17 će biti izabrano na direktnim izborima, a 4 (među njima i crnogorski) koji nijesu ispunili uslov za direktan izbor, biraće se putem elektorske skupštine, saopštili su iz Udruženja Crnogoraca Srbije "Krstaš".

"Izbor putem elektorske skupštine ima niz dokazanih nedostataka, a posebno je problematičan način na koji se kandiduju elektori. Za izbore za crnogorski savjet, koristeći anomalije elektorskog sistema, kreiran je izborni inžinjering od strane onih koji imaju izgrađenu partijsku infrastrukturu.

Političari iz Vrbasa, prevashodno iz SPS i DS su preko “podrške” svojih partijskih vojnika, od kojih većina i ne zna da je upisana u poseban birački spisak, delegirali 50-ak elektora. Na spisku elektora dominiraju političari koji su bili na vlasti u Vrbasu ili sada participiraju u njoj i koji su izričiti protivnici uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu u toj opštini, iako su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi. Među elektorima je i značajan broj onih koji ne prihvataju ni jednu crnogorsku identitetsku posebnost. Za skupštinu crnogorskog savjeta delegirano je 97 elektora (98 prijava, jedna odbijena). Iako je za skupštinu bilo dovoljno 45 elektora, političari iz Vrbasa želeći apsolutnu vlast u savjetu, delegirali su broj koji im garantuje većinu. Krstaš bi sa oduševljenjem pozdravio toliki broj elektora iz Vrbasa da je to rezultat pozitivnog stanja među građanima te opštine po pitanju crnogorskog identiteta. U ovom slučaju to nije tako", stoji u saopštenju.

Da bi se na izbornoj skupštini kandidovala lista potrebna je podrška minimum 25% od ukupnog broja elektora.

"I u ovim teškim uslovima i neravnopravnoj izbornoj utakmici “Krstaš” je, uz pomoć udruženja koja podržavaju njegov identitetski program, obezbijedio uslov za izbornu listu, a odluku da li će učestvovati na elektorskoj skupštini donijeće do subote.

Od svog osnivanja 2003 godine, uvijek vodeći računa da poštuje zakone države u kojoj djeluje, Krstaš se konstantno i principijelno zalagao za nacionalna, vjerska, kulturna, jezička i politička prava crnogorske zajednice u Srbiji. Zalaganje za nezavisnost Crne Gore, za crnogorski jezik u Srbiji, vjerska prava Crnogoraca u Srbiji, izdavačka djelatnost i časopis “Oganj”, nalaganje crnogorskog badnjaka, postavljanje biste Njegoša i biste kralja Nikole, opremanje i aktivnosti Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu, proslave Dana nezavisnosti i Dana državnosti Crne Gore, škola “Crna Gora moja postojbina”, knjižni fondovi na crnogorskom jeziku i pismu u bibliotekama u Srbiji i mnogo toga drugog, dovelo je do nacionalne renesanse crnogorske zajednice u Srbiji, ali i do velikog aminoziteta onih koji se protive da Crnogorci u ovoj državi treba da koračaju uspravno, da traže i dobiju prava, ni manja ni viša od onih koja imaju druge nacionalne zajednice.

U Srbiji postoji podjela između udruženja koji podržavaju program Krstaša i onih koji su protiv njega. I predizborne radnje za nacionalni savjet to jasno pokazuju. Oponenti Krstaša lako su pronašli pomoć među srpskim partijama, koje će im račun za uslugu dostaviti vrlo brzo. Na žalost, cijenu će platiti crnogorska zajednica u Srbiji", zaključuje se u saopštenju koje potpisuju Ljubomir Perović i Dragan Martinović.

Bonus video: