U pripremi sporazum o granici Crne Gore, Kosova i Albanije

Tromeđa će biti označena trostranom piramidom, čije strane će nositi oznaku države prema čijoj teritoriji su okrenute
99 pregleda 4 komentar(a)
granica, ograda, Foto: Shutterstock
granica, ograda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.10.2014. 17:07h

Crna Gora, Kosovo i Albanija pripremaju se da potpišu sporazum kojim će biti određena tromeđa između njih.

Naime, na sjednici Vlade Crne Gore, održanoj, 16. oktobra ove godine usvojen je Izvještaj o aktivnostima na pripremi Prijedloga sporazuma između Vlade Crne Gore,Savjeta ministara Republike Albanije i Vlade Republike Kosovo o tački susreta državnih granica, s Priedlogom sporazuma, prenosi CdM.

Iz Vlade je pojašnjeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova veoma posvećeno obavljanju poslova razgraničenja i pripremama za zaključivanje međunarodnih ugovora o državnoj granici sa susjednim državama, u cilju poštovanja principa suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Crne Gore i susjednih država.

Naglašeno je da je utvrđivanje državne granice Crne Gore sa susjednim državama jedan je od značajnih prioriteta Crne Gore u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

“Zaključivanje Sporazuma između Vlade Crne Gore, Savjeta ministara Republike Albanije i Vlade Republike Kosovo doprinijeće razvoju dobrosusjedskih odnosa, stabilnosti, saradnji i razvoju regiona u cjelini u daljem procesu integracija”, ocijenjeno je iz crnogorske Vlade.

Tromeđa će biti označena trostranom piramidom, čije strane će nositi oznaku države prema čijoj teritoriji su okrenute.

“Državne oznake na piramidi biće utisnute na ploči od livenog metala dimenzija 25 x 20 cm. Troškove izrade i postavljanja piramide snosiće sporazumne strane, svaka u jednakom iznosu”, piše u Prijedlogu sporazuma o granici Crne Gore, Kosova i Albanije.

Između ostalog ovim Prijedlogom sporazuma da će kontrolu i održavanje piramide obavljati nadležni organi država potpisnica.

“Održavanje i rekonstrukcija piramide može se obavljati samo uz saglasnost nadležnih organa sporazumnih strana”, stoji između ostalog u Vladinom dokumentu i dodaje se da se sporazum zaključuje na neodređeno vrijeme.

Bonus video: