Srbija još nije predala zahtjev za otvaranje konzulata

Konzularno predstavništvo susjedne zemlje na sjeveru Crne Gore još na nivou inicijative
3347 pregleda 1 komentar(a)
“Ima nade da konzulat bude u Beranama”, Foto: Tufik Softić
“Ima nade da konzulat bude u Beranama”, Foto: Tufik Softić

Osnivanje konzulata Srbije na sjeveru Crne Gore još je na nivou inicijative, s ozbirom na to da iz susjedne zemlje nije stigao zvaničan zahtjev Ministarstvu vanjskih poslova (MVP).

To je “Vijestima” nezvanično potvrđeno iz MVP Crne Gore, dok iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije nijesu odgovorili na pitanje da li su nešto preduzeli po tom pitanju.

Inicijativa o otvaranju konzulata “čijim bi se osnivanjem poboljšao položaj Srba u ovom kraju”, datira iz perioda kada je tadašnji predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić u julu 2015. godine dobio povelju počasnog građanina Berana. Tada je predloženo da konzulat bude otvoren u Beranama, ali su, prema prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, pojedini funkcioneri Demokratske partije socijalista (DPS) tražili da se konzulat Srbije otvori u Bijelom Polju.

O otvaranju konzulata su tokom posljednje posjete Beogradu, sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarali predsjednici Nove srpske demokratije Andrija Mandić i Demokratske narodne partije Milan Knežević.

“Tokom posljednjeg razgovora sa predsjednikom Vučićem razgovarali smo na tu temu i on je iskazao čvrsta uvjeravanja za otvaranje konzulata. Podsjećam da otvaranje konzulata ne zavisi samo od Srbije”, rekao je Mandić za “Vijesti”.

Mandić podsjeća da je inicijativa oko konzulata Srbije na sjeveru države otvorena još tokom mandata predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i da je Berane pokazalo spremnost da on bude u toj opštini. Predsjednik Opštinskog odbora Nove srpske demokratije Berane i bivši poslanik Demokratskog fronta (DF), Radojica Živković, potvrdio je da je ozbiljno pokrenuta priča o tome da Srbija otvori konzulat za sjever Crne Gore, koji bi bio u Beranama.

On je “Vijestima” kazao da se u Beogradu u dva navrata razgovaralo na tu temu i da zvanična Srbija ima jaku volju i želju da se ideja realizuje.

“Prvi put se pričalo o tome kada su predstavnici srpskih stranaka iz Crne Gore imali za novogodišnje praznike sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Tada je rečeno da za to ima nade, i da bi konzulat bio isključivo u Beranama”, rekao je Živković.

Bonus video: