Jasavić: Bez vladavine prava nema boljeg života

Kako je navela, svi učesnici tog procesa moraju biti maksimalno posvećeni integracijama radi postizanja što boljih efekata za sve građane Crne Gore.
99 pregleda 9 komentar(a)
Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.10.2014. 15:10h

Nedostatak povjerenja u izborni proces, neregularnosti na izborima, nespremnost da se pripremi kvalitetan Zakon o finasiranju političkih subjekata i neobjašnjivo bogatstvo visokih zvaničnika neki su od ključnih problema crnogorskog društva, smatraju u Pozitivnoj Crnoj Gori.

Potpredsjednica Pozitivne, Azre Jasavić, kazala je da uspješan proces evropskih integracija zavisi od tri politička faktora - Evropske unije, vlasti i opozicije u Crnoj Gori. Kako je navela, svi učesnici tog procesa moraju biti maksimalno posvećeni integracijama radi postizanja što boljih efekata za sve građane Crne Gore. “Evropska unija ima zadataka da poput lokomotive vuče proces integracija naprijed, vlast ima obavezu da donosi i sporovodi akcione planove, a opozcija da pospješuje ovaj proces kroz kontrolnu ulogu vlasti koja joj po prirodi stvari pripada”, kazala je Jasavić, u izjavi dostavljenoj Agenciji MINA.

Prema njenim riječima, svi snose dio odgovornosti za uspjeh evrointegracija koji podrazumijeva punu vladavinu prava. “Od vladavine prava zavisi pravna sigurnost. Pravna sigurnost je preduslov za nove investicije i otvaranje novih radnih mjesta, a time i ekonomsku nezavisnost pojedinca, što će građaninu omogućiti slobodu da slobodno glasa i da niko ne manipuliše njime zbog lošeg materijalnog statusa u kojem se nalazi”, ukazala je Jasavić.

Zbog toga je Pozitivna, dodala je, podržala ustavne reforme o jačanju pravnog okvira za punu vladavinu prava i zatražila zakonska rješenja koja će vrhovnom državnom tužiocu (VDT) dati puna ovlašćenja za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou.”Sa zahtjevom da glavnog specijalnog tužioca ne imenuje Tužilački savjet koga kontroliše DPS već isključivo VDT”. Jasavić je kazala da bi u tom slučaju, glavni specijalni tužilac odgovarao za svoj rad VDT-u, a VDT podnosio izvještaje o radu tužilaštva Skupštini. Ona je saopštila da je Izvještaj Evropske komisije o napretku za Pozitivnu očekivan.

“Ovo iz razloga što smo u dvogodišnjem radu u parlamentu stalno ukazivali na nedostatak mjerljivih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, nesistematično primjenjivanje finansijske istrage i oduzimnja imovine stečene kriminalom i korupcijom na visokom nivou kao i neefikasnu tužilačku istragu afere Snimak”, navela je Jasavić.

Ona je podsjetila da Pozitivna podržava novi pristup EU u pregovorima kroz tri osnovna stuba, vladavinu prava, ekonomsko upravljanje i reforma javne uprave kroz njenu deplolitizaciju i jačanje. “Smatramo da bez vladavine prave nema kvalitetne proizvodnje, kao što bez ekonomske samostalnosti nema istinske nezavisnosti zemlje, dok su depolitizacija i profesionalizacija javne uprave, koja mora biti efikasna i isključivo u službi svih građana, jedan od programskih ciljeva Pozitivne”, kazala je Jasavić.

Prema njenim riječima, gradovi u kojima žive Bošnjaci i Albanci, kao brojčano manjinski narodi, nerazvijeni su, zbog čega se stanovništvo iz tih krajeva iseljava u zemlje zapadne Evrope, što se , navela je, može utvrditi kroz popise stanovništva posljednih 25 godina. “Pozitivna želi da zaustvi proces iseljavanja iz Crne Gore i u tom pravcu podržava bolje ekonomsko i kulturno povezivanje zemalja bivše Jugoslavije kroz regionalni pristup i prekograničnu saradnju kroz IPA fondove, uz puno poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Crne Gore”, kazala je Jasavić. Ona je podsjetila das u za tu stranku spoljno politički prioriteti su evroatlanske integracije.

“Pitanje evropskih integracija za nas je jedanko važan proces kao i pristupanje NATO savezu, zbog čega ćemo, kao odgovorna stranka, biti maksimalno posvećeni ostvarenju oba cilja, a sve radi postizanja pune stabilnosti, bezbijednosti i ekonomskog prosperiteta Crne Gore”, zaključila je Jasavić.

Bonus video: