Junker: Ne želim da obmanjujem ljude, ali u narednih 5 godina niko neće u EU

“Ne želim da obmanjujem ljude. Nemojmo davati utisak zemljama kandidatima da mogu postati članice EU tokom narednih pet godina. Neće biti novih članica EU tokom mandata ove Evropske komisije”, rekao je Junker
15 komentar(a)
Žan-Klod Junker, Foto: Reuters
Žan-Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.10.2014. 13:06h

U narednih pet godina Evropska unija neće primati nove članice, potvrdio je danas novi šef Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Bivši luksemburški premijer – koji je danas u Evropskom parlamentu potvrđen za nasljednika Žoze Manuela Barosa na čelu Evropske Komisije – kazao je poslanicima EP da “ne želim da obmanjujem ljude” iz zemalja Zapadnog Balkana koje teže članstvu u EU i davati im lažni utisak, jer se Unija tokom njegovog petogodišnjeg mandata, koji počinje narednog mjeseca, neće širiti.

“Ne želim da obmanjujem ljude. Nemojmo davati utisak zemljama kandidatima da mogu postati članice EU tokom narednih pet godina. Neće biti novih članica EU tokom mandata ove Evropske komisije”, rekao je Junker predstavljajući program EK i članove svog 28-članog tima dodavši da bi to bilo neizvodljivo.

Junkerov poruka odnosi se na zemalje Zapadnog Balkana, među kojima je i Crna Gora, ali ne i Island, čija je vlada privremeno odustala od plana članstva u EU.

Što se tiče Crne Gore, koja je počela pregovore o članstvu u junu 2012, tehnički je nemoguće da okonča pregovore prije 2019, naročito ako se uzme u obzir nova strategija proširenja koja je nametnuta zemljama Zapadnog Balkana (nakon što se Hrvatska priključila bloku u julu 2013), koja stavlja naglasak na prijeko potrebnu reformu iz oblasti vladavine prava, a tiče se korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala.

Bonus video: