Neprihvatljive izjave o zamoru na putu ka EU

"Priče o zamoru u ovakvim uslovima mogu značiti jedino pokušaj pravdanja za nerad ili loš rad, a ukoliko ga dva politička lidera tako identifikuju onda su u obavezi da ukažu na strukture koje to karakteriše i koju vrstu odgovrnosti će trpjeti", rekao je Koljenović
6 komentar(a)
Edin Koljenović, Foto: Boris Pejović
Edin Koljenović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.10.2014. 10:58h

Izjave crnogorskih zvaničnika o zamoru na putu ka evopskim integracijama na polovini tog procesa, ili u trenutku kada državni aparat na čelu sa političkim liderima mora snažnije da intenzivira proces integracija, neprihvatljive su, ocijenjeno je iz Građanske alijanse (GA).

Programski koordinator GA, Edin Koljenović, kazao je ageniciji MINA da je to bitno u vezi kritičkog Izvještaja Evropske komisije i prvi put uvođenja nove klauzule koja upućuje na moguće zamrzavanje pregovora.

Prema njegovim riječima, to se ne dešava jer je tempo savladavanja ključnih poglavlja 23 i 24 bio dobar, već direktno kao opomena da ukoliko se nastavi na ovaj način, bez osnovne političke volje, zamrzavanje postaje sve ozbiljnija opcija.

"Priče o zamoru u ovakvim uslovima mogu značiti jedino pokušaj pravdanja za nerad ili loš rad, a ukoliko ga dva politička lidera tako identifikuju onda su u obavezi da ukažu na strukture koje to karakteriše i koju vrstu odgovrnosti će trpjeti", rekao je Koljenović.

On je kazao da mu nije jasno o kakvoj dodatnoj motivaciji govore politički lideri.

"Osnovna motivacija moraju biti dobri rezultati i konkretno članstvo u NATO savezu i pozitivniji izvještaj EK o napretku u transformaciji i reformama. Sve mora doći kao direktna implikacija političke volje, koje u ovom trenutku nema a koju ne smijemo opisivati kao zamor", rekao je Koljenović.

On smatra da je neprihvatljivo da lideri koalcije jedni drugima prebacuju odgovornost već treba da raskinu koaliciju ili konkretizuju na koga se misli kada se govori o zamoru.

"Bojim se da je u pitanju korišćenje eufemizama i prikrivanje suštine. Slijede bolni potezi, pa ovkave izjave upućuju na traženje budućih izgovora onih koji su u ovom proesu najodgovorniji," zaključio je Koljenović.

Bonus video: