Srbija postaje novi miljenik EU

Dok je EK u Izvještaju pohvalila Beograd za poglavlja 23 i 24, Crna Gora se podsjeća na klauzulu koja znači zamrzavanje pregovora
77 pregleda 19 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Foto: Oslobođenje
Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Foto: Oslobođenje
Ažurirano: 21.10.2014. 17:06h

Prošlogodišnje izjave evropskih zvaničnika i analitičara da bi Srbija mogla da stigne ili pretekne Crnu Goru u pregovorima, još su utemeljenije nakon posljednjeg izvještaja o napretku u kojima je EK pohvalila učinak Beograda u najtežim i ključnim poglavima 23. i 24. Srbija je pohvaljena zbog borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, na kojima počivaju pregovori, dok je zbog nedovoljnog učinka u toj oblasti u izvještaju za Crnu Goru pomenuta klauzula balansa, koja predstavlja prijetnju zamrzavanjem pregovora. Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević smatra da Podgorica više nije mezimica EU i da je u Srbiji dobila ozbiljnu konkurenciju. Zbog toga crnogorska vlast, smatra ona, retoričkim konstrukcijama više neće moći da prikri je nedostatak rezultata u pregovorima. “Ukoliko Srbija nastavi ovim tempom mnoge obaveze iz 23. i 24. poglavlja će efikasnije i kvalitetnije ispunjavati. Napredovala je i u dijelu političkih kriterijuma, uspostavljanjem sistema demokratske smjenjivosti vlasti, lcoja izaziva političku volju za suočavanjem sa korupcijom i kriminalom. Mada i Srbija tu ide relativno sporo, Crna Gora se uopšte ne kreće”, istalda je Uljarevićeva. U izvještaju za 2014. Srbija je pohvaljena i zbog reforme javne uprave i sprovođenja izbora, ali je Brisel imao primjedbe zbog pritiska na medije, spoljne i ekonomske politike. Ipak, politički analitičar Cvjetin Milivojević smatra da Vladu Aleksandra Vučića tek očekuju izazovi, ističući da će Brisel tokom pregovora insitirati na priznanju Kosova. “To je uslov svih uslova i bez tog priznanja nema ulaska u EU. Da nije Kosova, moglo bi se reći da je Srbija miljenik. U borbi protiv korupcije Vučićeva vlast je napravila vidljive pomake, a interes EK je da ga ohrabri da nastavi u tom pravcu”, smatra Milivojević.

I ministar u Vladi Srbije Rasim Ljajić smatra da, i pored povoljnih ocjena u izvještaju, u Beogradu nema razloga za euforiju. On navodi da je Srbija napravila značajne pomake u oblasti ekonomskih reformi, rješavanju pitanja Kosova i borbi protiv korupcije, pojašnjava jućio da je to konstatovano u izvještaju.

“Nažalost, mi smo zbog nerješavanja pitanja Kosova dugo bili na začelju, ili nismo bili u vrhu onih koji su napredovali. Srbija sada jeste napravila veliki iskorak ka EU i to je verifikovano, ali ja ne bih tu davao preterane ocjene jer mislim da više nema pregledavanja kroz prste bilo kome”, smatra Ljajić.Milivojević: U Briselu je došlo do prezasićenja Đukanovićem Na pitanje da li se utisak o većoj naklonjenosti prema Srbiji može steći i zbog čestih susreta političara poput Angele Merkel ili Štefana Filea sa Vučićem, Milojević navodi da je u evropskim krugovima došlo do zasićenja političkom ličnošću Mila Đukanovića. On je podsjetio da je međunarodna zajednica uvjek igrala na više političara, Milivojević je pojasnio da je Evropa uvjek podržavala one koji su spremni na reforme.

“Bez obzira na sva Đukanovićeva prilagođavanja, u Briselu je došlo do zasićenja njegovom ličnošću. Vučić ima i taj kvalitetšto je nekad bio rigidna opcija, koja je preumila sebe i sada pokušava da preumije građane Srbije”, kazao je on.

Bonus video: