EVROPSKE INTEGRACIJE

Drobnič: EU očekuje presude u slučajevima korupcije na visokom nivou

Pregovarač za Poglavlje 23, Vesna Rajković, kazala je da je u svim drugim oblastima, sem u korupciji, zabilježen napredak
11 komentar(a)
Mitja Drobnič, Foto: Savo Prelević
Mitja Drobnič, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.10.2014. 15:53h

Presude u slučajevima korupcije na visokom nivou su nešto što Evropska unija (EU) očekuje od Crne Gore, poručio je danas šef Delegacije EU u Podgorici, Mitja Drobnič. On je, tokom razgovorasa EU ambasadorima, ponovio da Izvještaj o napretku nije ni loš ni dobar, već da predstavlja prioritete koji su pred Crnom Gorom na putu ka EU. Drobnič je naveo da je pred Crnom Gorom usvajanje Zakona o finansiranju političkih partija, specijalnom tužilaštvu, o lobiranju, i Zakona o sprječavanju korupcije. Šef Radne grupe za Poglavlje 23, Branka Lakočević, kazala je da su ti zakoni u finišu, navodeći da će biti usvojeni do kraja godine, prenosi Radio Antena M. „Vlada je već ponudila zakone Skupštini i to je sada u njihovim rukama. Svjesni smo, međutim, da ne treba samo mijenjati zakoe već jačati naše resurse“, navela je Lakočević. Drobnič je ukazao da je Uniji najviše zasmetalo to što u Crnoj Gori nije bilo presuda u slučajevima korupcije na visokom nivou, finansijskih istraga ni instrumenata za trajno oduzimanje imovine. Pregovarač za Poglavlje 23, Vesna Rajković, kazala je da je u svim drugim oblastima, sem u korupciji, zabilježen napredak, navodeći da su se prošle godine desile sistemske promjene. „Ja bih ipak rekla da, bez obzira na to što ocjene nisu tako dobre kao što smo očekivali, treba da budemo zadovoljni jer smo kao mala administracija postigli nešto što mnogo veće ne bi uspjele za tako kratko vrijeme sa tolikim pritiskom“, poručila je Rajković.

Vićenco del Monako, ambasador Italije čija zemlja predsjedava Evropskom unijim, pohvalio je posvećenost administracije Crne Gore integracijama. „Pohvaljujem vas za posao koji su uradili. U međuvremenu vas ohrabrujem da napravite još pomaka i države članice će uvijek stati iza vas“, poručio je del Monako. On je ocijenio da je pred Crnom Gorom puno posla, ali ni Rim, kako je kazao, nije izgrađen za dan.