CGO: MUP prednjači u neispunjavanju obaveza

"Posebno je problematično što se ovo dešava u praktično prvim fazama pregovaračkog procesa, a imajući u vidu da predstoje ozbiljne i temeljne reforme", poručila je Vujošević
79 pregleda 0 komentar(a)
MUP, zgrada MUP-a, Foto: Vesko Belojević
MUP, zgrada MUP-a, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 21.10.2014. 10:54h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) prednjači u neispunjavanju preuzetih obaveza u zakonodavnom okviru i realizovalo je samo 11 od 53 planiranih zakona i podzakonskih akata iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, ocijenjeno je iz Centra za građansko obrazovanje.

Koordinatorka programa u toj nevladinoj organizaciji, Ana Vujošević, smatra da je izrazito slab učinak primjene Programa.

Kako je kazala, gledano po resorima, u neispunjavanju obaveza, u zakonodavnom okviru, prednjači MUP, a u najvećem dijelu radi o podzakonskim aktima, odnosno uredbama, pravilnicima i odlukama.

"Nema racionalnog objašnjenja za neispunjenje obaveza, jer se ovi akti pripremaju na nivou Ministarstva. Treba naglasiti da je njihova priprema od ključne važnosti za adekvatnu primjenu brojnih i važnih zakonskih tekstova", smatra Vujošević.

Ona je navela da je Ministarstvo zdravlja, posebno u drugom kvartalu, od deset realizovao samo dvije obaveze.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), kako se navodi, od preuzetih 13 nije realizovao 12 aktivnosti.

"Gotovo sve obaveze se odnose na donošenje podzakonskih akata. Navodi se da se podzakonski akti ne mogu donijeti dok se ne sprovede usaglašavanje prijedloga određenog Zakona kod Sekretarijata za zakonodavstvo, što je pravno neodrživo," smatra Vujošević.

Kako je pojasnila, podzakonski akti se donose sa ciljem pune primjene zakona u praksi, tako da se ovi akti ne mogu donijeti bez usvojenih zakona.

"Takođe, kada se pogledaju podaci u ukupnom zbiru, dinamika realizacije preuzetih obaveza svih nadležnih institucija za ovu godinu, u zakonodavnom okviru, je zabrinjavajuća", rekla je Vujošević.

Ona je ukazala da je realizovano 159 od 321 obaveza, odnosno manje od 50 odsto, i jasnom tendencijom pada u drugom kvartalu, sa svega 25 od 121 ili 20 odsto realizovanih obaveza.

"Što se tiče strategijskog okvira, situacija je gotovo identična. Procenat ispunjenih obaveza je oko 50 odsto, pri čemu je značajan pad u dinamici realizacije vidljiv u drugom kvartalu ove godine", kazala je Vujošević.

Navedeni podaci su, smatra ona, ozbiljan pokazatelj svojevrsne blokade u ispunjavanju obaveza, posebno u drugom kvartalu ove godine koju bi trebalo ozbiljno analizirati prije nego se pristupi reviziji postojećeg dokumenta.

Ona je zaključila da, analizom zvaničnih podataka, postoji zamor i zastoj u realizaciji preuzetih obaveza nadležnih organa na putu Crne Gore ka EU.

Ona je pitala da li tu ima svjesne namjere odnosno političke odluke ili se radi o nedostatku kapaciteta.

"Posebno je problematično što se ovo dešava u praktično prvim fazama pregovaračkog procesa, a imajući u vidu da predstoje ozbiljne i temeljne reforme", poručila je Vujošević.

Bonus video: