PREGOVORI O ČLANSTVU

Cdu: Izvještaj EK o napretku objektivan

"Rezon i logika tog dokumenta da podstakne odgovorne, kao i sve koji učestvuju u procesu pregovora, da bolje rade posao", kazala je Pejanović
0 komentar(a)
CDU, Foto: Boris Pejović
CDU, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.10.2014. 10:12h

Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2014. godinu objektivno analizira i sagledava rezultate u procesu pregovora, smatraju u Crnogorskoj demokratskoj uniji (Cdu).

Članica Predsjedništva Danijela Pejanović ocijenila da je najvažnije da se Izvještaj pažljivo analizira i da se na osnovu njega, kreiraju planovi i stvaraju političke i druge pretpostavke za izgradnju demokratskih institucija i njihovih kapaciteta i ukupni razvoj države. 

 Ona je navela da sugestije kako je mogao ili kako je trebalo da bude napisan Izvještaj za Cdu nemaju puno smisla. 

 Pejanović je rekla da takvo tumačenje Izvještaja i njegove svrhe služe, prije svega, jednoj vrsti političke utakmice, u kojoj Cdu ne namjerava da učestvuje.

 "Izvještaj nije pisan da bi 'učili' naše evropske prijatelje i partnere kako treba da tumače našu stvarnost i koje izraze, povodom toga, treba da koriste - već je rezon i logika tog dokumenta da podstakne odgovorne, kao i sve koji učestvuju u procesu pregovora, da bolje rade posao", kazala je Pejanović.

 Za Cdu je neispunjenje obaveza i očekivanja ili kašnjenje u ispunjenju preuzetih najvažniji segment ovog dokumenta. 

 Pejanović je rekla da Izvještaj treba posmatrati tako da bude putokaz za djelovanje u narednoj godini. 

 Ona je ocijenila da je u uslovima kad u mnogim zemljama Evropske unije ne postoji veliki interes i spremnost za prijem novih članica, a na šta su ukazali i visoki predstavnici Evropske komisije, za Crnu Goru i relevantne političke subjekte najvažnije da energiju usmjere šta i kako se može do tada uraditi. 

 "Naša je zajednička obaveza da gradimo institucije i kapacitete, jer je to potreba i interes svih građana. Kada i kako će evropski partneri biti spremni da o našem prijemu razmišljaju - u ovom trenutku je pitanje od drugorazrednog značaja", rekla je Pejanović.

Ona je kazala da je centralno pitanje unutrašnjeg političkog i ekonomskog razvoja izgradnja i razvoj institucija demokratskog sistema. 

 "Naša je obaveza da izgradimo sistem koji će ispunjavati sve uslove koji su potrebni da bi Crna Gora bila prihvatljiva za sve članice Evropske unije. Taj proces je dugoročan i ne smije biti ugrožen, niti usporen zbog stanja u Evropskoj uniji i preovlađujućeg stava da proces priključenja treba odložiti bar za pet godina", zaključila je Pejanović.

Preporučujemo za Vas