Bajer: Vidljivi napori u vezi jačanja vladavine prava

Marković je, kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, zahvalio na značajnoj razvojnoj pomoći Njemačke Crnoj Gori u proteklom periodu, ali i na sveukupnom kontinuiranom partnerstvu i podršci
0 komentar(a)
Duško Marković i Peter Bajer, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković i Peter Bajer, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 20.10.2014. 14:23h

U Crnoj Gori su vidljivi napori jačanja vladavine prava i reforme pravosuđa na putu ka Evropskoj uniji, saopštio je glavni izvjestilac za Podgoricu u Odboru za međunarodne odnose Bundestaga Peter Bajer.

On je danas ragovarao sa ministrom pravde Duškom Markovićem.

Marković je, kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, zahvalio na značajnoj razvojnoj pomoći Njemačke Crnoj Gori u proteklom periodu, ali i na sveukupnom kontinuiranom partnerstvu i podršci.

„On je, u kontekstu izvještaja o napretku za Crnu Goru, informisao sagovornika o svim aktivnostima I mjerama iz poglavlja 23 i 24, predstavivši, na sagovornikovu incijativu, proceduru donošenja zakona, njih 16 iz pomenutih oblasti na kojima radi Ministarstvo pravde u prvih deset mjeseci tekuće godine“, kaže se u saopštenju.

Marković se osvrnuo na zakone o specijalnom državnom tužilaštvu i sprječavanju korupcije, kojima se uvode nove institucije u pravni sistem Crne Gore.

Iz Ministarstva su naveli da je posebna tema sastanka bilo jačanje efikasnosti i odgovornosti pravosuđa.

„Marković je informisao o razradi kriterijuma za izbor novih i napredovanje već imenovanih sudija i tužilaca, jedinstvenoj listi na nivou države koja će biti osnov za sva buduća imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, uporedo upoznavši sagovornika sa dinamikom racionalizacije pravosudne mreže“, precizira se u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano i o zakonima o finansiranju političkih partija i lobiranju.

„Marković je upoznao Bajera sa fazama izrade ovih zakona, a Bajer je pohvalio i skoro donošenje Zakona o lobiranju u Crnoj Gori, na kojem, kako je naveo, nadležne institucije Njemačke tek počinju da rade“, kazali su iz Ministarstva.

Na sastanku je istaknut značaj Memoranduma o saradnji između ministarstava pravde Crne Gore i Njemačke koji je, kako je ocijenjeno, pravni osnov za značajnu ekspertsku podršku iz Berlina.

Bonus video: