Grahovac: Penzionisanje starog kadra ANB neće donijeti boljitak

"U suštini, ANB treba rasformirati i nakon dvije godine nanovo je formirati, jer da oni hoće stvarne reforme, onda bi vrlo hrabro doveli druge ljude koji će raščistiti situaciju u ANB-u"
53 pregleda 4 komentar(a)
Blagoje Grahovac, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Blagoje Grahovac, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 19.10.2014. 13:21h

Penzionisanje starog kadra Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) neće donijeti nikakav boljitak, a izmjene zakona u vezi sa tim su plod pritisaka, smatra vojni analitičar Blagoje Grahovac.

Vlada, na predlog ANB-a, radi na izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim bi službenici ANB-a sa više od 20 godina radnog staža morali da idu u penziju. Tim izmjenama bi se, prema medijskim navodima, intenzivirao proces reformi bezbjednosnih službi, što je jedan od uslova za pozivnicu u NATO.

Grahovac je rekao da to suštinski ne donosi nikakav boljitak.

"Zašto su sada pribjegli takvom rješenju? Zato što se udvaraju postojećem personalu ANB-a. Zajedno su činili mnogo šta zbog čega se moralo odgovarati, a oni nijesu odgovarali, nego su u povlašćenom položaju i sada im se vlast, kao saučesnik nepočinstava, udvara", rekao je Grahovac agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, da ima pravde, mnogi od njih ne bi bili na slobodi. „Iako tamo ima časnih ljudi, ima i onih koji su mnogo zla nanijeli Crnoj Gori ili su Crnu Goru kontaminirali organizovanim kriminalom i korupcijom, umjesto da je štite od organizovanog kriminala i korupcije“, kazao je Grahovac.

On smatra da su te izmjene zakona plod pritisaka i da će Vlada, kako je rekao, „opet prodavati maglu da nešto kobajagi preduzima, kako domaćoj javnosti, tako i inostranoj javnosti i zvaničnicima“.

"U suštini, ANB treba rasformirati i nakon dvije godine nanovo je formirati, jer da oni hoće stvarne reforme, onda bi vrlo hrabro doveli druge ljude koji će raščistiti situaciju u ANB-u", dodao je Grahovac.

Oni to, kako je rekao, ne žele, niti hoće.

"Nego će u skoroj budućnosti ANB i svi pripadnici ANB-a i Ministarstva unutrašnjih poslova biti pod vrlo jakim monitoringom i pritiskom Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije, nažalost, jer znaju da su tamo nekakve infomracije, dosijei i arhiva koja može uputiti na odgovornost postojeće vlasti", naveo je Grahovac.

Oni, dodao je, suštinski ne reformišu službe bezbjednosti, nego samo prodaju maglu domaćoj i svjetskoj javnosti.

Grahovac smatra da crnogorski zvaničnici zapravo ne očekuju poziv za članstvo u NATO.

"Jer da očekuju i žele Crna Gora bi već bila u NATO-u. Oni vrlo vješto fingiraju, jer znaju da put prema NATO-u vodi, prvenstveno, kroz vladavinu prava. A da ima vladavine prava, mnogi od vladajućih ne bi bili na slobodi, u najmanju ruku ne bi bili na vlasti, a mnogi od njih ne bi bili ni na slobodi", kazao je Grahovac.

Prema njegovim riječima, oni ne žele vladavinu prava, a samim tim ni ulazak u NATO.

"I zato očekujem da će NATO napraviti jedan presedan – da će u istom paketu doći poziv, ali i da će doći do zahtjeva o radikalnoj smjeni vlasti", zaključio je Grahovac.

Bonus video: