Janjušević: Ako se opozicija ne ujedini, prijeti povratak u 1997.

Janjušević je kazao da je jedino DPS stabilan iako, kako je naveo, promjenjivost kursa njima nije veliki problem, o čemu svjedoče i posljednje izjave vezano za predpristupni proces sa Evropskom unijom (EU)
14 komentar(a)
Dragiša Janjušević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragiša Janjušević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.10.2014. 11:11h

Ukoliko opozicija ne krene u projekat objedinjavanja snaga i pravljenja zajedničke strategije postoji velika vjerovatnoća da idu u susret usitnjavanju i nemoći da nametnu politički put i viziju, kao što je bilo 1997. godine, smatraju u Centru za političku edukaciju.

Direktor Centra Dragiša Janjušević, rekao je da veliko usitnjavanje opzicione scene koje je prisutno od lokalnih izbora održanih u maju, previše podsjeća na 1996. godinu i pritisak na tadašnju Narodnu slogu da se rasformira, kako ne bi bila ozbiljan faktor u predstojećim sukobima na relaciju (Milo) Đukanović - (Momir) Bulatović.

"Ako opozicija brzo ne krene u ozbiljan projekat objedinjavanja i pravljenja zajedničke strategije, postoji velika vjerovatnoća da idu u susret dešavanjima kojim je išla opozicija 1997., a to znači ka jednom velikom usitnjavanju i nemoći da opredijeli i nametne svoj sopstveni politički put i viziju, već da se prilagođava jednoj od frakcija u Demokratskoj partiji socijalista (DPS)", rekao je Janjušević agenciji Mina.

On je kazao da je Pozitivna Crna Gora u velikom unutrašnjem cijepanju, da je Socijalistička narodna partija takođe pred unutrašnjim ferakcijama i cijepanjima, i da je pritisak na Demokratski front da se transformiše ili centralizuje.

"Svakako da je interesantno da se ovom korpusu usitnjavanja može dodati i cijepanje Islamske zajednice, iako se radi o vjerskim motivima i elementima, a koje ima reperkusije na njihove političke subjekte", naveo je Janjušević.

Prema njegovim riječima, i Socijaldemokratska partija (SDP), iako poziciona struktura, nalazi se u unutrašnjim turbulencijama i padom rejtinga u javnosti.

"Sve to govori o pokušaju da se kompletna opzicija, učestalim atomiziranjem obesmisli i izgubi rejting kod medjunarodnih adresa, već da se oni usmjere ka DPS-u kako bi unutar DPS medjunarodni autoriteti tražile "reformske struje" i "zdrava jezgra", kao što su pokušale 1997. godine", ocijenio je Janjušević.

On je rekao da su partije koje nose suverenistički koncept i državotvorni akcenat SDP, Pozitivna, Pokret za promjene, Liberalna partija, novoosnovna Crnogorska demokratska unija, pojedinačno na ivici ili ispod cenzuza, dok bi zajednički bili ozbiljan politički subjekt, iako je to nemoguće zbog različitog percipiraja crnogorske unutrašnje političke realnosti.

Janjušević je kazao da je jedino DPS stabilan iako, kako je naveo, promjenjivost kursa njima nije veliki problem, o čemu svjedoče i posljednje izjave vezano za predpristupni proces sa Evropskom unijom (EU).

On je ocijenio da bi eventualne frakcije u DPS-u bile dobra politička udica za opozicione partije pogotovo one koje sa crnogorskim predznakom, na ivici cenzusa i prosrpske profilacije koje su van parlamenta.

"Tako da u događajima pred nama možemo veoma lako imati treći pokušaj demokratizacije crnogorskog društva od 1990. god. i 1997. god., samo je pitanje da li bi i taj pokušaj mogao biti prije neuspješan nego uspješan o čemu svjedoče prethodna dva", zaključio je Janjušević.

Bonus video: