Italijansko tužilaštvo spremno da ustupi Crnoj Gori softver za banku podataka

Marković se u Rimu sastao i sa predstavnicom Nacionalne agencije za antikorupciju, Nikoletom Parizi, kojoj je kazao da su rezultati u borbi protiv korupcije krucijalno važni za državu i društvo
55 pregleda 1 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.10.2014. 17:09h

Italijansko tužilaštvo spremno je da ustupi crnogorskim kolegama softversko rješenje za banku podataka, koja je od neprocjenjivog značaja za uspješnost izviđaja i istrage u predmetima organizovanog kriminala, saopštio je glavni tužilac za borbu protiv mafije, Franko Roberti, u razgovoru sa ministrom pravde Duškom Markovićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Marković se u okviru posjete Italiji, danas sastao sa Robertijem, koga je upoznao sa glavnim pravcima reforme u oblasti jačanja vladavine prava.

"Marković je istakao da postoji prostor da se dobri bilateralni odnosi na političkom i strateškom, ojačaju saradnjom na operativnom i ekspertskom nivou, i to kroz zajedničke akcije dvije tužilačke organizacije", kaže se u saopštenju.

Roberti je, kako se navodi, ocijenio da je Memorandum o saradnji italijanske Nacionalne direkcije za borbu protiv mafije i crnogorskog Vrhovnog državnog tužilaštva, koji je do sada olakšavao direktnu komunikaciju u oblasti međunarodne pravosudne saradnje, dobra osnova za još snažniju razmjenu iskustava.

"I, što je najvažnije, za buduće zajedničke akcije u okviru zajedničkih istražnih timova, pogotovu imajući u vidu skoro osnivanje specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore", kazao je Roberti.

On je, kako je saopšteno, pohvalio reforme koje se na zakonodavnom i institucionalnom planu sprovode u Crnoj Gori u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, i upoznao Markovića sa teškoćama sa kojima se tužilačka organizacija Italije suočava u svom svakodnevnom radu, i načinima na koje se one prevazilaze.

"U tom kontekstu, on je iskazao apsolutnu spremnost da ustupi crnogorskom tužilaštvu softversko rješenje za banku podataka koja je od neprocjenjivog značaja za uspješnost rada u fazi izviđaja i istrage u predmetima organizovanog kriminala, kako bi napori budućeg specijalnog tužilaštva bili valorizovani u što skorijem roku", kaže se u saopštenju.

Marković se u Rimu sastao i sa predstavnicom Nacionalne agencije za antikorupciju, Nikoletom Parizi, kojoj je kazao da su rezultati u borbi protiv korupcije krucijalno važni za državu i društvo, ali i da su oblast posebne pažnje partnera u Briselu, gdje će iskustvo Italije biti dragocjeno za Crnu Goru.

"Parizi je saopštila da je riječ o krivičnim djelima koja nalaze plotno tlo u svim državama svijeta bez izuzetka, i, imajući u vidu njihov transancionalni karakter, istakla važnost bilateralne saradnje dvije susjedne zemlje, što nesumnjivo doprinosi jačanju rezultata u oblasti borbe protiv korupcije kako na represivnom tako i na preventivnom planu", kaže se u saopštenju.

Sagovornici su ocijenili da bi Memorandum o razumijevanju između crnogorske Uprave za antikorupcijsku inicijativu i Nacionalne agencije za antikorupciju Italije mogao bi biti potpisan do kraja godine.

"Što će biti značajan osnov za dodatnu ekspertsku podršku Italije u fazi osnivanja i izgradnje nove crnogorske agencije za antikorupciju", navodi se u saopštenju.

Bonus video: