Kotromanović: Greška je što Crna Gora u Velsu nije dobila poziv u NATO

Kotromanović, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori sastao se sa ministarkom odbrane Crne Gore Milicom Pejanović-Đurišić
60 pregleda 1 komentar(a)
Ante Kotromanović, Milica Pejanović-Đurišić, Foto: Gov.me
Ante Kotromanović, Milica Pejanović-Đurišić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 17.10.2014. 15:45h

Ministar odbrane Republike Hrvatske Ante Kotromanović kazao je da odluka sa Samita u Velsu potvrđuje da je Crna Gora ostvarila značajne rezultate u procesu pristupanja NATO, kao i da Hrvatska smatra da je greška što Crna Gora nije dobila poziv na Samitu.

Kotromanović, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori sastao se sa ministarkom odbrane Crne Gore Milicom Pejanović-Đurišić.

Kotromanović je istakao da poziv mora doći 2015. godine jer svako drugo odlaganje će štetiti i NATO-u i stabilnosti cijelog regiona Zapadnog Balkana i izrazio uvjerenje da će Crna Gora kroz intenziviran i fokusiran dijalog ispuniti zadate ciljeve na evroatlantskom putu.

Pejanović-Đurišić je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, naglasila značaj saradnje sa Hrvatskom.

"Pejanović-Đurišić je upoznala Kotromanovića sa prioritentim zadacima Ministarstva odbrane i planovima za naredni period, u cilju ispunjavanja postavljenih kriterijuma. Podsjetila je na značaj rezultata nedavnog Samita NATO u Velsu i istakla da intenziviran i fokusiran dijalog, koji je kreiran isključivo za Crnu Goru, predstavlja potvrdu da je Crna Gora najspremniji i najozbiljni kandidat za članstvo, što daje dodatan podstrek crnogorskom putu ka NATO", navodi se u saopštenju.

Ona je naglasila da se stabilnost Zapadnog Balkana i cijele Jugoistočne Evrope može održati isključivo unaprijeđivanjem regionalne saradnje i međusobnog povjerenja, kao i da je regionalna saradnja značajan segment razvoja država regiona.

Na sastanku je bilo riječi i o napretku u oblasti reformi bezbjednosnog sektora, vladavine prava, modernizaciji vojske i podršci javnog mnjenja za članstvo u NATO, koje predstavljaju ključne oblasti u procesu pristupanja Alijansi.

Tokom susreta je potpisan i Sporazum između Ministarstva odbrane Crne Gore i Ministarstva odbrane Republike Hrvatske o školovanju kadeta Ministarstva odbrane Crne Gore u Republici Hrvatskoj na studijskim programima Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje.

Tokom posjete Kotromanović se sastao i sa premijerom Milom Đukanovićem, kao i sa ministrom bez portfelja Marijom Vučinović.

Bonus video: