Pozitivnu napustilo 17 članova Glavnog odbora

“Osnivajući PCG naša je želja bila da dignemo glas protiv ovakvog stanja u državi oličenog u višedecenijskoj vlasti jedne partije i jednog čovjeka. Iščlanjenjem iz PCG mi dižemo glas za slobodu mišljenja, govora i u samoj opozicionoj partiji čiji se lider ponaša na način koji bi mu pozavidio i sjevernokorejski lider Kim Džon Un”, piše u saopštenju
141 pregleda 71 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Ana Ponoš, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, Ana Ponoš, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.10.2014. 07:04h

Sedamnaest osnivača i članova Glavnog odbora Pozitivne Crne Gore juče je dalo ostavke na svoje funkcije i članstvo u stranci.

“Ovim činom 17 članova GO ne žele biti dio političkog i moralnog urušavanja Pozitivne Crne Gore i devijantnog ponašanja (šefa PCG Darka) Pajovića i njegovih saradnika," navodi se u saopštenju koje je dostavljeno sa mail adrese Ane Ponoš, čime su, kako se ističe, "dali podršku članovima Predsjedništva koji su na bezprizoran i sraman način isključeni iz partije samo zato što imaju svoje mišljenje i dostojanstvo”.

Time su aludirali na sjednicu Predsjedništva PCG održanu 14. oktobra, na kojoj je isključeno šest članova koji su u julu pokrenuli inicijativu za smjenu predsjednika Pozitivne Darka Pajovića.

Iz stranke su te noći isključeni potpredsjednik Mladen Bojanić, Nikola Necko Koćalo, Dragan Ćiro Cvetković, Emin Duraković, Miloš Konatar i Goran Đurović, dok za isključenje nijesu bili predloženi Dritan Abazović i Luka Rakčević, koji su takođe bili potpisnici inicijative. Abazović i Rakčević su dan kasnije podnijeli ostavke.

U istom saopštenju stoji da su Pajović i dio rukovodstva Pozitivne pali su na glavnom i osnovnom testu – testu demokratije i legaliteta - “i to baš 14. oktobra, tačno dvije godine od sjajnog rezultata Pozitivne na parlamentarnim izborima 2012.”

“Osnivajući PCG naša je želja bila da dignemo glas protiv ovakvog stanja u državi oličenog u višedecenijskoj vlasti jedne partije i jednog čovjeka. Iščlanjenjem iz PCG mi dižemo glas za slobodu mišljenja, govora i u samoj opozicionoj partiji čiji se lider ponaša na način koji bi mu pozavidio i sjevernokorejski lider Kim Džon Un”, piše u saopštenju.

Oni smatraju da se Pozitivina, pod vođstvom Pajovića, samo deklarativno zalagala za demokratiju i vladavinu prava, dok je sama djelovala na, kako se navodi, izvornim autokratskim principima.

“Širenjem Glavnog odbora, protivno Statutu i Pravilnicima o radu, te izglasavanjem takve većine, Pajović i njegova zamjenica (Azra) Jasavić su svojim djelovanjem ubili onu Pozitivnu Crnu Goru koju smo svi zajedno osnovali – građansku, pravičnu, solidarnu, i nesporno opozicionu stranku”, stoji u saopštenju u kojem se dodaje da se u parlamentarnoj i političkoj istoriji Crne Gore ne pamti se da je ikada sjednica Glavnog Odbora jedne partije počela sa 49 članova, a da se ista, zbog nedovoljne podrške rukovodstvu, završila sa čak 56 članova.

Na kraju se navodi da “duh Pozitivne neće nestati, on ide sa nama i sa našim kolegama iz Predsjedništva i brojnim članovima koji nisu mogli ostati sa onima koji su izdali principe Pozitivne”.

Među onima koji su juče dali ostavke, osim same Ponoš, su i Ivana Gogić, Jasna Gajević, Predrag Nikolić, Danilo Mrdak, Zarija Milić i Nikola Terzić iz Podgorice, Ivan Radojičić, Jovo Radulović i Ljubomir Radojević iz Nikšića, Dragan Mirković sa Cetinja, Katarina Raičević iz Berana, Beci Safet iz Ulcinja, Momčilo Radonjić iz Tivta, Neđeljko Đurović iz Baram Danko Simović iz Bijelog Polja i Nihad Kršić iz Petnjice.

Bonus video: