Marfi: Očekujemo bolje rezultati u borbi protiv korupcije

78 pregleda 4 komentar(a)
Kris Marfi, Foto: Savo Prelević
Kris Marfi, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.10.2014. 17:53h

Američki senator i predsjednik Podkomiteta za Evropu u Senatu SAD Kris Marfi kazao je da Crna Gora mora imati bolje rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i sa sadašnjim zakonima i tužiocima.

Marfi je na konferenciji za novinare u Američkom uglu kazao da Crna Gora mora da povećati kapacitet u vladavini prava, ali i rezultate sa sa sadašnjim kapacitetima.

"Crna Gora mora da poveća kapacitet u vladavini prava, ali i rezultate sa postojećim zakonima i tužiocima. Ako bude više akcije, mislim da ćemo moći jače da podržimo Crnu Goru za poziv u NATO. Ovo sam prenio i premijeru”, rekao je Marfi.

Marfi je rekao da smatra da je Crna Gora trebalo i ovog ljeta da dobije poziv za članstvo u NATO, ali da još ima puno posla da u oblastima vladavine prava i povećanju javne podrške ulasku u Alijansu.

"SAD, ambasada SAD u Podgorici i Senat će nastaviti da sarađuju sa ovom vladom na dobijanju pozivnice za NATO u 2015. Još ima puno posla kada su u pitanju vladavina prava i javna podrška ali uvjeren sam da se ove prepreke mogu prevazići do sredine 2015. godine”, rekao je Marfi i dodao da je u posjetu došao sam jer je do izbora u SAD ostalo još nekoliko nedjelja i da bi u suprotnom tu mogao stajati sa republikancima i demokratama, liberalima i konzervativcima koji podržavaju ulazak Crne Gore u NATO i EU.

Albanci žele da budu tretirani ravnopravno

Marfi, koji se pred dolazak u Crnu Goru sastao sa predstavnicima albanske zajednice u Konektikatu, upitan za komentar dešavanja na fudbalskoj utakmici između Srbije i Albanije i da li Albanija kreće u nacionalizam, kazao da Albanci samo traže da budu tretirani ravnopravno, i da provokacijama nema mjesta.

"Sastao sam se sa predstavnicima albanske zajednice. Provokacijama kojima je region i cijeli svijet svjedočio u Beogradu nema mjesta. Nadam se da će oni koji su to učinili snositi odgovornost. Oni meni ne govore o tome kako žele veliku Albaniju, već da se njihovi prijatelji i porodice tretiraju fer i ravnopravno u zemljama u kojima žive. Posao je SAD ovdje na Balkanu da osiguraju da se Albanci tretiraju pravedno gdje god da žive", kazao je Marfi.

O aferi Telekom...

Upitan da li je sa nekim od crnogorskih zvaničnika razgovarao o aferi Telekom i činjenici da je američki Komitet za hartije od vrijednosti i berzu saopštio da ima dokaze o korupciji prilikom privatizacije Telekoma, senator je kazao da nije govorio ni o jednom slučajo posebno.

“Nisam diskutovao o nijednom posebnom slučaju. Ono što znam je da je bilo napretka kada je u pitanju borba protiv korupcije. Sastao sam se sa premijerom i liderima opozicije i zahvalio im na podršci izboru novog VDT-a. SAD će nastaviti da podržavaju ove napore” rekao je Marfi.

Bonus video: