Demokrate: Zbog šverca cigaretama brojna ubistva i dalje ostala nerasvijetljena

"Najnovije optužbe od pojedinaca koji su prethodnih decenija najbliskije sarađivali sa režimom Mila Đukanovića aktuelizuju potrebu da nadležne institucije u Crnoj Gori ponovo otvore i brojne druge dosijee, na koje se, po nalogu vrha režima, već gotovo dvije decenije taloži prašina"
2758 pregleda 6 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora

Posljednji navodi da su dva partnera Mila Đukanovića iz posla šverca cigaretama njemu pomogla da zaradi milion i po eura na osnovu fingirane pravne radnje vraća poznatu "duvansku aferu" u centar pažnje, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Predsjednik Atlas Grupe Duško Knežević optužio je predsjednika Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića da su mu prijatelji iz poslova tranzita cigara pomogli oko obezbjeđivanja sredstava koje je on (Knežević) položio na ime garancije za uzeti kredit.

"U tekstu hrvatskog "Nacionala" iz 2001. godine pod naslovom "Glavni mafijaški bos Balkana" stoji da je Milo Đukanović, koristeći ovlašćenja predsjednika koja je tada imao, pokrivao mafijašku organizaciju za šverc cigaretama. U istom tekstu se navodi da je ortak i poslovni partner Mila Đukanovića u tom poslu bio niko drugi do Cane Subotić sa kojim je Đukanović dijelio švercersku dobit od više milijardi dolara. Veoma je simptomatično što se kriju imena navodnih Đukanovićevih prijatelja koji su Đukanoviću omogućili podizanje kredita kod Piraeus banke i sticanje, kako žele predstaviti, prvog miliona. I kada bi to zaista bio Milov prvi milion, a nije, stečen je nezakonitim transakcijama kroz kupoprodaju akcija Prve banke", navodi se u saopštenju Demokrata.

Dodaju da kada je o poslovnim partnerima riječ, da "kontradiktornost u iskazima koje je Đukanović dao u dvijema različitim prilikama otkriva da je iznosio neistine".

"U pismu zagrebačkom listu "Nacional"“ iz 2001. godine kaže da se "nikada nije bavio biznisom, ni prije, ni poslije ulaska u politiku, da nije ničiji poslovni partner i da ni po kojem osnovu nije i ne može biti djelilac kakve dobiti", a u nedavnom reagovanju firme Capital Invest, koja je u vlasništvu Đukanovića, potvrđeno je da su, ipak, dva partnera i prijatelja postojala i pomogla Đukanoviću oko milionskog biznisa. Iz ovog se vidi kako Milo Đukanović svoju odbranu od ovakvih optužbi mijenja onako kako njemu odgovara, manipulišući činjenicama i obmanjujući javnost. Da li je to razlog zbog kojeg je kredit iz Piraeus banke proglašen tajnim i nedostupnim za javnost", pitali su iz Demokratske Crne Gore.

Podsjećaju da su o mafijaškoj organizaciji za šverc cigaretama pisala dva novinara koji su ubijeni na brutalan način, pri čemu je za oba ubistva nepoznat nalogodavac.

"Riječ je o Ivu Pukaniću koji je autor serijala tekstova o duvanskoj aferi, između ostalog i članka "Glavni mafijaški bos Balkana" i Dušku Jovanoviću čiji je "Dan" prenosio ove tekstove koje je "Nacional" objavljivao. Napominjemo da su oba novinara ubijena neposredno pred svjedočenje o švercu cigaretama u Bariju. Crnogorska javnost, nakon posljednjih navoda koje je imala priliku da čuje, očekuje odgovor na pitanje da li je, osim očigledne podudarnosti koja se ticala vremena kada su ubijeni, postojala i podudarnost u razlozima i motivima zbog kojih su ubijeni Pukanić i Jovanović", navodi se u saopštenju

Demorkate navode i da je profit od šverca cigaretama trebalo uvesti u legalne tokove, svjedoči postojanje na stotine fantomskih firmi u Crnoj Gori.

"Prema novim navodima, jedna od njih je i Safiro Beach Resort u Budvi, registrovana na istoj adresi kao firma Torch Platforms Montenegro, a ona se ranije dovodila u vezu sa Branimirom Gvozdenovićem kojeg ovih dana inostrani biznismeni optužuju za korupciju i reketiranje. A da su institucije sistema zarobljene i zavisne od volje i komande Mila Đukanovića i da nemaju namjeru da se ozbiljnije pozabave očiglednim kriminalnim radnjama i aferama, svjedoči podatak da duvanska afera ni skoro dvadeset godina kasnije nije dobila sudski epilog pred crnogorskim pravosuđem. Ovo, uprkos činjenici da je Komisija Skupštine Crne Gore za ispitivanje navoda zagrebačkog Nacionala, uprkos neviđenoj opstrukciji Vlade i nadležnih ministarstava Crne Gore, konstatovala i utvrdila brojne dokaze koji potvrđuju da je Crna Gora krajem devedesetih godina prošlog vijeka bila jedan od ključnih punktova za međunarodni šverc cigaretama ogromnih razmjera".

Demokrate ističu i da nadležne institucije Crne Gore duže od deceniju i po "ćute" pred činjenicom da su se "zbog šverca cigaretama u Crnoj Gori desila brojna ubistva koja su do danas ostala nerasvijetljena".

"Među takvim nerasvijetljenim ubistvima su i ubistva visokih funkcionera policije – Gorana Žugića i Belog Raspopovića. Potvrdu da je vrh vlasti, na čelu sa Milom Đukanovićem, želio i želi da ova ubistva ostanu zauvijek nerasvijetljena, daje činjenica da niko u nadležnim državnim organima nikada nije pozvan na bilo kakvu odgovornost zbog toga što su ova teška ubistva ostala potpuno nerasvijetljena. Najnovije optužbe od pojedinaca koji su prethodnih decenija najbliskije sarađivali sa režimom Mila Đukanovića aktuelizuju potrebu da nadležne institucije u Crnoj Gori, ako je ostalo i trunke profesionalnosti i samostalnosti u njihovom radu, ponovo otvore ove i brojne druge dosijee, na koje se, po nalogu vrha režima, već gotovo dvije decenije taloži prašina. Novo otvaranje tih dosijea će, istovremeno, značiti i neminovni pad posljednjeg diktatora u Evropi i njegove kriminalne klike", zaključuje se u saopštenju Demokratske Crne Gore.

Bonus video: