Etički kodeks i za crnogorske poslanike

„Kodeks uređuje ponašanje poslanika u radu svih skupštinskih tijela. Takođe, uređuje način ponašanja prema građanstvu, medijima, kao i odnos prema mogućim situacijama koje bi mogle biti predmet konflikta interesa“, precizirao je Mustafić
168 pregleda 3 komentar(a)
Suljo Mustafić, Foto: Zoran Đurić
Suljo Mustafić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.10.2014. 11:55h

Etički kodeks poslanika odrediće njihovo ponašanje u radu svih skupštinskih tijela, odnos prema građanima medijima, kao i pitanjima konflikta interesa i korupcije, kazao je predsjednik Radne grupe za izradu tog dokumenta, Suljo Mustafić.

Članovi Odbor a sjutra će razmatrati Nacrt etičkog kodeksa poslanika.

“Cilj je da se iskoriste komparativna iskustva i najbolje prakse iz regiona i šire, kako bi se uradio što bolji i kvalitetniji dokument”, kazao je Mustafić agencije MINA.

Prema njegovim riječima, kao i u drugim profesijama i oblastima društvenog života, etičkim kodeksom biće određene norme ponašanja poslanika prema profesiji i obavezama .

„Kodeks uređuje ponašanje poslanika u radu svih skupštinskih tijela. Takođe, uređuje način ponašanja prema građanstvu, medijima, kao i odnos prema mogućim situacijama koje bi mogle biti predmet konflikta interesa“, precizirao je Mustafić.

On je rekao da se definiše i odnos prema elementima korupcije, kriminala i sve ono što bi moglo biti važno za poslanika da autoritet i ugled te profesije ne bude doveden u pitanje.

„Kodeks će biti obavezan za sve poslanike a za one koji ga budu kršili propisane su kazne“, rekao je Mustafić.

On je kazao da je otvorena dilema ko će nadgledati poštovanje odredbe kodeksa.

„Vidjećemo da li će to biti neko od postojećih radnih tijela u parlamentu, novi odbor, da li poseban ili nešto poput etičkog komiteta. O tome ćemo se dogovoriti u nekom primjerenom roku“, kazao je Mustafić.

Kako je rekao, kodeksom je predviđeno da je poslanik dužan da poštuje pravila ponašanja kada na drugim događajima učestvuje kao predstavnik Skupštine, redovno prisustvuje sjednicama, održava kolegijalne odnose sa zaposlenima u toj instituciji i onima angažovanim u poslaničkim klubovima.

„Poslanik treba da bude zastićen od pojava koje se dešavaja poput onih kada postane žrtva medijske harange ili od odnosa građana koji smatra da je oštećen onim što poslanik javno saopštava“, pojasnio je Mustafić.

On smatra da je važno da poslanik kroz etičku normu pokaže šta je čojstvo. „Poslanik treba da pokaže šta znači sačuvati drugoga od sebe ali i zaštititi lični i integritet profesije koju obavlja“, rekao je Mustafić.

On je kazao da je nacrt etičkog kodeksa pripremljen na osnovu komparativnih iskustava država iz okruženja.

„Imamo adekvatna dokumenta i očekujem da će poslanici uskoro raspravljati o predlogu tog dokumenta”, ocijenio je Mustafić.

On je rekao da je Analitički izvještaj Evropske komisije predvidio usvajanje kodeksa kao obavezu parlamenta.

Bonus video: