Lekić: Uslovi života sve gori, režim se plaši pravne države

On je kazao da građani ne osjećaju nikakvo poboljšanje životnih uslova u periodu, kako je rekao, takozvanog napredovanja Crne Gore na putu integracija prema Evropskoj uniji
34 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2014. 14:13h

Mjere Demokratskog fronta (DF), nakon izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore, biće opoziciono oštre, poručio je lider tog saveza, Miodrag Lekić, navodeći da su sve opcije otvorene, pa i one radikalne, u uslovima demokratske legalnosti.

On je kazao da građani ne osjećaju nikakvo poboljšanje životnih uslova u periodu, kako je rekao, takozvanog napredovanja Crne Gore na putu integracija prema Evropskoj uniji (EU). „Može se, zapravo govoriti o pogoršavanju životnih uslova, od ekonomskog položaja do nastavka degradirajućeg života u realnom društvenom ambijentu u kojem se ne poštuje bazični demokratski princip javne odgovornosti, niti postulati pravne države“, rekao je Lekić u intervjuu agenciji MINA.

U izvještaju je, kako je dodao, iako je pisan diplomatskim jezikom koji treba da zadovolji više strana, dominantan kritički odnos, pa i jasna uozorenja. „Ovoga puta sa institucionanom klauzulom o balansu, drugim riječim mogućnošću da pregovri u jednom trenutku mogu da budu suspendovani“. „U izvještaju je vlast opet upozorena na probleme izbornog sistema i neslavne prakse u njemu. I dalje se očekuje političko i pravno procesuiranje aktera izbornih prevara čije su skandalozne dimenzije već odomaćene u usmenim i pismenim izvještajima međunarodnih zvaničnika, svakako i EU“, rekao je Lekić.

Crna Gora, dodao je, u svakom slučaju ostaje zemlja pod nadzorom, primarno evropskim i to je dobro i u interesu građana. „Poslednje (Milo) Đukanovićeve skandalozne izjave, tragikomične prijetnje, ne zna se ni kome, o mogućnošću izvođenja islandskog scenarija ovdje, to jeste odustajanja od daljeg evropskog puta Crne Gore, kao i zahtjev za ekonomskom pomoći kao uslovom za početak borbe protiv korupcije i kriminala, govori ne samo o diplomatskim gafovima ovdašnjeg premijera“, ocijenio je Lekić.

Sve to, smatra on, zapravo govori o nervozama zvaničnika i motivima koji su jasni. „Dakle straha od ipak utemeljenja pravne države kao uslova za napredovanje prema EU. Zato kritičke intervencije iz EU imaju korektivnu funkciju i zato su u interesu ove zemlje“, rekao je Lekić. On je ocijenio da je i EU je kao partner Crne Gore uložila svoj javni kredibilitet, pa je razumljiv i njen interes da u integracionoj priči bude na potrebnoj visini i što je moguće više objektivna. "Naše mjere će biti opoziciono oštre, sve su opcije otvorene, pa i one radikalne, svakako u uslovima demokratske legalnosti“, naveo je Lekić.

Upitan da prokomentariše odluku Socijalističke narodne partije (SNP) da podrži Ivicu Stankovića za vrhovnog državnog tužioca (VDT), Lekić je rekao da će ta stranka objasniti javnosti i svom članstvu kako su u jednom danu zajedno sa Demokratskom partijom (DPS) izglasali prvo državnog tužioca, zatim sekretara Državne izborne komisije (DIK) iz svojih kadrovskih redova, a, dodao je, suprotno duhu zakona. On je kazao da ta manifestacija, kako je naveo, bliskosti prema vladajućoj partiji i najblaže rečeno nekorektnosti prema opozicionom subjektu kojem je prema zakonskoj normi pripadalo mjesto sekretara DIK-a neizbježno ima političke posledice. "Sa žaljenjem konstatujemo da je u ovakvim uslovima teško govoriti o opozicionom jedinstvu, pa i minimumu opozicionog jedinstva za koje sam se uvjek zalagao i koje s pravom očekuje demokratska javnost“, poručio je Lekić.

Prema njegovim riječima, javna demokratija podrazumjeva da svako preuzme odgovornost za svoje političke poteze. „Pa neka to bude i u ovom slučaju. Uočavamo i cijenimo glasove distance u toj partiji prema ovakvim glasanjima, ali bilans svega ostaje isti“.

„DF nije glasao državnog tužioca iz principijelnih razloga. Nijesmo mogli glasati kandidata koga javno podržava vladajuća partija koja je po svim ocjenama i po zvaničnim međunarodnim analizama glavni kočničar uspostavljanja pravne države Crne Gore“, rekao je Lekić.

Kako je dodao, a baš u danima izbora tužioca, Đukanović je ponovio svoju „sklonost da čak i javno ruši postulate pravne države davanjem zadatka pravosudnim organima da preuzmu kaznene mjere prema poslaniku DF-a Janku Vučiniću, zato što je pomagao izgladnijelim i poniženim radnicima da ostvare njihova prava“. „Sada kada je izabran, uz sve navedene rezerve demokratske javnosti, državnom tužiocu treba dati šansu. Definitivan sud treba da se bazira na konkretnim rezultatima, tj. da li postoji spremnost da se uđe u borbu protiv korupcije i kriminala, po čemu se nažalost zemlja prepoznaje i u relevantnim međunarodnim dokumentima“, kazao je Lekić.

To će se, dodao je, ubrzo vidjeti. Lekić je ocijenio da treba vidjeti da li će biti uvažen i zahtijev EU za pravnim procesuiranjem aktera afere Snimak koji su kršili Ustav i zakone i o čemu postoje materjalni dokazi. "Vidjećemo i reakciju na nove, stare krivične prijave potpredsjednika crnogorske skupštine o pljačkama KAP-a u dužem periodu, a koje predsjednik Skuštine, koalicioni partner DPS, javno naziva najvećom finansijskom poharom u crnogorskoj istoriji“, naveo je Lekić.

Kako je rekao, pravdanja predstavnika vlasti da je izostanak rezultata u borbi protiv korupcije i kriminala uslovljen vd stanjem u tužilaštvu bio je u isti mah perfidan i proziran. „Utemeljenje političkog uticaja partije na vlasti na bitne segmente tužilačko pravosudne organizacije je ostvaren kada smo imali, ne vd stanje, već formalno etablirane strukture. Javnost se sjeća da se jedan crnogorski državni tužilac čak javno pojavljivao na političkim promocijama vladajuće partije“, saopštio je Lekić.

To se, kako je rekao, nije dešavalo ni u najnerazvijenijim afričkim državama. „Konačno, i u ovom periodu vd stanja u tužilaštvu vršilac dužnosti je imao sva ovlašenja da radi svoj posao“. Komentarišući mogućnost reorganizacije DF-a, Lekić je kazao da se radi o zajednički planiranom sagledavanju bilansa DF-a poslije dvije godine njegovog postojanja s ciljem unaprjeđenja dijelovanja. „Iako žrtva izbornih krađa i meta plaćenih medijskih punktova vlasti i njenih specijalnih službi, DF kao stabilan subjekat, ima jako uporište u biračkom tjelu, sa više od 30 odsto glasova, sa 25 odsto poslanika u parlamentu, što sve govori o rezultatu sa kojim ne možemo da budemeo nezadovoljni“, rekao je Lekić.

On je naveo da se Front poslije dvije godine postojanja priprema da, u konačno regularnim izbornim uslovima, postigne još mnogo bolje rezutate. „Želimo uspon i drugim opoziconim subjekatima postojećim i novim, kako bismo uz potvrđeno dominantnu snagu DF zajedno došli do većine u parlamentu. Spremnost da se suočimo sa svim aspektim našeg djelovanja, da tražimo nova rješenja koja će povećati našu snagu i javni kredibilitet jeste samo potvrda naše zrelosti“, kazao je Lekić.

Prema njegovim riječima, Front je subjekat koji se bori za demokratsku državu i koji na svom unutrašnjem planu funkcioniše demokratski. „Tako će biti, garantujem vam, dok budem na njegovom čelu“. „Do te mjere demokratski, da se u DF slobodno ulazi na bazi opozicionih kriterijuma, ako treba i slobodno izlazi kada neko bude smatrao da mu je to bolje. Takođe, i dalje ostajemo otvoreni za širenje Fronta, u kojem uvijek ima mjesta za sve one koji se na istim principima bore za pravnu državu“, poručio je Lekić.

On je kazao da će sve političke mjere koje u Frontu budu donosili biti bazirane na osmišljenim i racionalnim principima, „uvijek jasno i dosledno opozicionog karaktera, i svakako primijenjene u uslovima demokratske legalnosti“. Upitan šta očekuje od najavljene rekonstrukcije vlade, Lekić je da ne znam da li neko ozbiljan išta može očekivati.

"Prebacivanjem u glavnom gradu osvojenih opoziconih glasova, dakle glasova za smjenu DPS-a upravo DPS-u, SDP se duboko politički kopromitovao u demokratskoj javnosti“, smatra on. Lekić je rekao da mu je žao što je ta stranka odlučila da politički ne slijedi, naveo je, uoči izbora dosta argumentovane javne analize o propasti privrede, korupciji i kriminalu „u izvođenju njihovog, sada opet koalicionog partnera“.

„Činjenica da su i neki drugi iz iste koalicije , stvarno nedostojni ni pominjanja, učestvovali u toj prevarantskoj operaciji koja kao takva odlazi i u istoriju, ne umanjuje težinu slučaja. Ukratko, poslije svega, ne očekujem ništa, čak i ne pratim najavljenu rekonstrukciju vlade o kojoj me pitate“, kazao je on.

Bonus video: