Kaluđerović: Sprovesti reforme za poziv do kraja naredne godine

"Izvještaj o napretku za 2014. godinu, koji je Evropska komisija predstavila prošle sedmice, pokazao je da nastavljamo da u dovoljnoj mjeri ispunjavamo političke kriterijume"
3 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2014. 11:07h

Crna Gora će uložiti dodatne napore kako bi, kroz reforme u četiri ključne oblasti, učinila sve što je potrebno da krajem naredne godine dobije poziv za članstvo u Alijansi, poručio je nacionalni koordinator za NATO, Nebojša Kaluđerović.

On je, na otvaranju Sveobuhvatnog regionalnog ministarskog sastanka u Budvi, rekao da, bez obzira na ocjene pojedinih saveznika da je Crna Gora mogla ove godine u Kardifu dobiti poziv, zaključke i poruke Samita NATO u Velsu doživljavaju kao pozitivne i ohrabrujuće, posebno imajući u vidu aktuelna dešavanja na međunarodnom planu.

Kako je rekao, odlukom o započinjanju intenziviranog i fokusiranog dijaloga jasno je prepoznat progres u reformama koje je Crna Gora sprovodila u prethodnom periodu.

"Uložićemo dodatne napore kako bi kroz reforme u četiri ključne oblasti učinili sve što je potrebno da krajem naredne godine dobijemo poziv za članstvo. Vjerujemo da bi to bilo od značaja i za region zapadnog Balkana i politiku otvorenih vrata NATO-a", naveo je Kaluđerović.

Istovremeno, kako je rekao, dosadašnjim učešćem u ISAF misiji u Avganistanu, Crna Gora je potvrdila svoju privrženost globalnoj stabilnosti i bezbjednosti.

"Nastavićemo da budemo prisutni u Avganistanu i nakon 2014. godine u okviru operacije "Odlučna podrška". Impresivna je ovdje činjenica da su države našeg regiona koji je dugo godina bio sinonim za nestabilnost uspjele da zajednički djeluju na učvršćenju stabilnosti na globlanom planu", kazao je Kaluđerović.

On je naveo da država ostaje, zajedno sa partnerima, privržena daljem sprovođenju reformi i jačanju evropske i evroatlantske perspektive našeg regiona.

"U tom kontekstu, ohrabrujemo dodatne napore za iznalaženje obostrano prihvatljivog rješenja bilateralnog spora između Grčke i Makedonije u cilju skore deblokade procesa integracija Makedonije u Evropskoj uniji (EU) i NATO", dodao je Kaluđerović.

Kako je rekao, Crna Gora se nada da će Bosna i Hercegovina uskoro biti u prilici da dobije MAP i značajno iskorači na planu integracije u NATO i EU.

"Snažno podržavamo napore koje ulažu Beograd i Priština u cilju normalizacije međusobnih odnosa i jačanja stabilnosti zapadnog Balkana. Iskreno nas raduje činjenica da je Srbija otpočela pregovore o članstvu, a Albanija dobila status kandidata za članstvo u EU", kazao je Kaluđerović.

On je ocijenio da uspjeh svake zemlje u regionu treba biti tretiran kao značajan podsticaj za dalje napore na planu obezbjeđivanja dugoročne stabilnosti i prosperiteta zemalja sa ovih prostora.

Kako je rekao, Crna Gora je, još u periodu prije obnove nezavisnosti, kao svoje strateške prioritetne spoljnopolitičke ciljeve definisala članstvo u EU i NATO-u.

Kaluđerović je poručio da u Vladi integrativne procese doživljavaju kao najbolji okvir za realizaciju sveobuhvatnih reformi i dostizanje željenog životnog standarda.

"Svjesni smo da ove ciljeve nije moguće ostvariti bez aktivne uloge u regionalnoj saradnji, razvijanja dobrosusjedskih odnosa i promišljanja politike u regionalnom kontekstu. Crna Gora je kredibilan partner u regionu i imamo aktivnu i konstruktivnu ulogu u nizu regionalnih inicijativa i foruma. Kontinuirano se razvijaju i unaprjeđuju bilateralni odnosi među državama regiona, uz akcenat na partneske odnose u oblastima od zajedničkog interesa za naše građane“, naveo je on.

Prema riječima Kaluđerovića, osnažen je dalji razvoj mehanizama regionalne kooperacije uz uvjerenje da na taj način jačamo pojedinačne odnose sa zemljama regiona i pomažemo svoj i napredak zapadnog Balkana u ostvarenju evropskih i evroatlantskih ambicija.

"Dodatno, imajući u vidu činjenicu da nijedna od zemalja regiona nema dovoljno ni ljudskih ni materijalnih resursa za samostalan odgovor na savremene bezbjednosne izazove i prijetnje, regionalne inicijative, svestrana saradnja, kao i infrastrukturno povezivanje danas sve više dobijaju na značaju", poručio je on.

Crna Gora se, kako je podsjetio, već dvije godine nalazi u procesu pregovora sa EU i istovremeno očekuje da će do kraja 2015. godine dobiti poziv za članstvo u NATO.

"Izvještaj o napretku za 2014. godinu, koji je Evropska komisija predstavila prošle sedmice, pokazao je da nastavljamo da u dovoljnoj mjeri ispunjavamo političke kriterijume, da ostvarujemo dodatni napredak u uspostavljanju funkcionalne tržišne ekonomije i da smo poboljšali svoje sposobnosti preuzimanja obaveza koje proizilaze iz članstva u EU", rekao je Kaluđerović.

On je saopštio i da je Crna Gora dosad uspješno otvorila pregovore u ukupno 12 pregovaračkih oblasti, a privremeno i zaokružila proces pregovora u dva poglavlja.

Galerija

Bonus video: