Gojković: U Herceg Novom bezbjednosna situacija nije bolja nego u Baru

"Svi znaju da se u Novom pojedine familije organizovano bave kriminalom, da je veliki broj povratnika..."
97 pregleda 5 komentar(a)
Slaven Radunović, Obrad Gojković, Foto: Luka Zeković
Slaven Radunović, Obrad Gojković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.10.2014. 10:23h

Član skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Obrad Gojković (SNP) zatražio je od VDT-a da parlamentu dostavi podatke o kriminalnim grupama u Herceg Novom za posljednjih devet godina.

"Najnoviji događaji pokazuju da osim Bara, Budve i Kotora i Herceg Novi postaje centar organizovanog kriminala”, rekao je Gojković “Vijestima”.

Odbor je ranije razmatrao Izvještaj VDT-a za 2013. a juče je trebalo da usvoji zaključke kojim bi Skupštini predložio njegovo usvajanje. To je, međutim, odloženo jer su poslanici DF-a dostavili svoj predlog.

Gojković je zatražio da VDT dopuni izvještaj podacima za Bar za posljednjih godinu dana, ali i da dostavi podatke o Herceg Novom u najkraćem roku.

"Nakon onog strašnog zločina treba da imamo detaljan pregled predmeta Osnovnog i Višeg tužilaštva za perod od 2005. do 2014. Javnost je u potpunosti svjesna u Herceg Novom da se pojedine familije organizovano bave organizovanim kriminalom, da on postaje vrsta biznisa, da je veliki broj povratnika, pa se postavlja pitanje da li sistem funkcioniše uopšte. Podaci o krivičnim djelima, počiniocima, amnestijama, pomilovanjima moraju biti na jednom mjestu i sve to mora da ide pred parlament ”, objasnio je poslanik SNP-a.

Gojković je uvjeren da će “u budućnosti sigurno biti otkrivene i veze organizovanog kriminala i DPS-a”.

"Još nije rasvijetljen slučaj kupovine glasova, gdje imamo sudsku presudu, ali se stalo na izvršiocima, nema nalogodavaca. U to sam potpuno siguran i moje je da kao poslanik ukažem na to, a na policiji i tužilaštvu je da prikupi dokaze i procesuira. Ulog je ogroman, budućnost mladih ljudi, djece i sramota je da javnost ćuti, kao da se to nas ne tiče, a ako ne reagujemo mi odrasli, djeca postaju žrtve kriminala”, rekao je Gojković, koji je kaže o svemu izvjestio EK.

U izvještaju VDT-a za 2012. nakon ubistva braće Gojačanin u Baru, tužilaštvo je dalo detaljan presjek predmeta o kriminalnim grupama u tom gradu. Ove godine ubijen je i Armin Muša Osamagić.

Nedavno je u Herceg Novom ubijen Jovan Kosać (27), a policija za to sumnjiči osobu koja je povratnik u vršenju krivičnih djela.

DF zahtijeva što i EK, prioriteti visoka korupcija i ratni zločini

Poslanik Demokratskog fronta Vladislav Bojović predložio je da Odbor u vezi s izvještajem VDT-a konstatuje izostanak rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i da u cilju realizacije obaveza iz poglavlja 23 i 24 sugeriše da se istražne radnje tužilaštva usmjere na otkrivanje i krivično gonjenje nosilaca visoke korupcije i pripadnika organizovanih kriminalnih grupa.

"Odbor izražava zabrinutost zbog nedovoljnog proaktivnog djelovanja tužilaštva u gonjenju počinilaca krivičnih djela i zahtijeva nastavak istrage na rasvjetljavanju afere “Snimak” i drugih izbornih zloupotreba”, dio je predloga DF-a.

U predlogu zaključaka, koje je sastavio predsjednik Rifat Rastoder (SDP) ocjenjuje se nedopustivim i izražava zabrinutost zbog propusta u istragama i optužnicama za ratne i druge zločine. VDT-u se zamjera i na manjku samoinicijativnosti.

O tome kako će izgledati konačna preporuka Odbora parlamentu, biće poznato na narednoj sjednici jer je jučerašnje izjašnjavanje odloženo radi usaglašavanja zaključaka.

Bonus video: