Veliki broj sjednica odbora usporava analizu radne verzije izbornog zakona

1 komentar(a)
Ažurirano: 13.10.2014. 12:18h

Članovi Radne grupe za izborno zakonodavstvo trebalo bi do kraja oktobra da završe analizu Radne verzije zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, ukoliko ih ne omete veliki broj sjednica skupštinskih odbora, saopštila je predsjednica Radne grupe, Draginja Vuksanović

"Očekujemo da ćemo brzo tavršiti rad na ovom zakonu. Ono što nas sprečava da radimo više je veliki broj sjednica radnih tijela Skupštine, gdje učestvuju poslanici koji su istovremeno članovi radne grupe“, kazala je Vuksanović agenciji MINA.

To su, kako je navela, objektivne okolnosti koje ih ometaju da rade više i duže na Radnoj verziji zakona.

„Jer se često dešava da se sjednica Radne grupe poklopi sa nekim odborom“, dodala je Vuksanović.

Ona je podsjetila da su se u Radnoj grupi ranije dogovorili da Radnu verziju zakona analiziraju član po član.

„Došli smo do glave pet Radne verzije zakona, i na sljedećoj sjednici, koja je zakazana za srijedu, nastavljamo analizu člana 23 koji se tiče dijela zabrane i ograničenja finansiranja, vršenja pritisaka i distribucije propagandnog materijala i tako dalje“, navela je Vuksanović.

Prema njegovim riječima, dosadašnji rad Radne grupe odnosio se na uvodni dio Radne verzije zakona, zatim na finansiranje rada političkih subjekata i kampanje za izbor odbornika i poslanika, a analizirali su i članove koji se odnose na finansiranje kampanje kandidata za predsjednika države.

„Bilo je različitih mišljenja koja se tiču više ekonomskih momenata i proporcija u smislu učešća samog finansiranja“, kazala je Vuksanović navodeći da nema ovlašćenja ostalih kolega iz Radne grupe da saopštava kakav je stav svake partije pojedinačno.

Ostalo je,kazala, i da imenuju predsjednika privremenog obora za praćenje izbornih procesa u primjeni izbornog zakonodavstva.

„Dogovor je jednoglasan da se o izboru predsjednika izjasnimo tek kada završimo rad na Radnoj verziji zakona“, dodala je Vuksanović.

Bonus video: