ŠTO ZNAČI IZJAVA DA MOŽEMO PREKINUTI PREGOVORE SA EU

Đukanović prijeti Evropi da se može okrenuti Rusiji

Izjava da možemo, kao Island, prekinuti pregovore sa EU je poruka institucijama da budu manje aktivne u ispunjavanju obaveza
65 pregleda 103 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2014. 09:05h

Izjave premijera Mila Đukanovića u kojima je napomenuo da je Island prekinuo pregovore sa Evropskom unijom (EU) i da svaka država kandidat za članstvo u EU može to učiniti, opasne su i neprimjerene, ali lider DPS-a ipak samo blefira i nije u mogućnosti da Crnu Goru skrene sa puta evropskih integracija, ocijenjeno je iz opozicije i civilnog sektora. 

Poslanik Pozitivne Dritan Abazović kazao je da su izjave premijera jako opasne jer stvaraju alibi za državne institucije da ne budu toliko aktivne u ispunjavanju obaveza koje EK stavila pred Crnu Goru i da Đukanović želi da sebi digne cijenu arogantnim izjavama. 

“Premijer želi da poveća sopstvenu cijenu, odnosno cijenu sopstvene pozicije na evropskom tržištu tako što arogantnim izjavama govori da bi kormilo Crne Gore sa evropskog puta moglo da se okrene u nekom drugom, istočnom, ruskom pravcu” rekao je Abazović za “Vijesti”. 

On je kazao da tek kada država bude takva da građani budu zadovoljni kao na Islandu može se promišljati o drugim stvarima. 

Poslanik Demokratskog fronta (DF) i šef Odbora za evropske integracije Slaven Radunović kazao je da se obistinila njegova prognoza od prošle goidne da će, nakon ispunjavanja lakših zadataka iz EU agende, Vladu napustiti entuzijazam kada se sudare sa nerješivim problemima koje donose obaveze iz poglavlja 23 i 24. 

Premijer želi da poveća sopstvenu cijenu na evropskom tržištu tako što arogantnim izjavama govori da bi kormilo Crne Gore moglo da se okrene u istočnom, ruskom pravcu, kaže Abazović

“Kad je došlo vrijeme da se konačno krene u konkretnu akciju, da se pokažu volja i želja i da se hapse i procesuiraju najbliži prijatelji i rođaci, naravno da je došlo do pomjeranja prioriteta, spoljnopolitičkih prioriteta sa evro na atlantske integracije koje su se Vladi učinile manje zahtjevnim”, rekao je on. 

Snažne veze: Sergej Lavrov i Milan Roćen

Prema njegovim riječima, licemjernim poređenje Crne Gore i Islanda Đukanović je jasno poslao signal da već u sljedećim nedjeljama možemo očekivati da se Vlada ozbiljno ogradi od dosadašnjih izjava da će beskompromisno ići putem evrointegracija. 

Radunović je kazao da ga zanima i kako će na ove izjave reagovati šef SDP-a Ranko Krivokapić. 

Direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević smatra bi premijer možda i želio da pripremi teren za stopiranje pregovora i skretanje sa kursa za EU, ali da za to nema ni snage ni mogućnosti. “Kako dublje zalazimo u proces integracija sve su vidljiviji nedostaci sistema vlasti u Crnoj Gori i potrebe ozbiljnih reformi. Upravo takve reforme će voditi razbijanju postojećih monopola, a to svakako čini mnoge nervoznima, uključujući i premijera”, kazala je Uljarević. 

Hoće da kaže da će se okrenuti Rusiji, krivi Zapad što nema para, a u CG ozbiljnih investitora nema zbog korupcije i reketa

Koordinator Foruma 2010 Dejan Mijović ocijenio je da Đukanović blefira i da je zapravo zabrinut, jer prekid pregovora nije samo usporavanje evropskih integracija već ekonomsko i svako drugo urušavanje. 

Izjave o prekidu pregovora po modelu Islanda su, prema Mijovićevim riječima, blef.

“Za razliku od Ukrajine gdje je takav potez izazvao građanski rat i gdje se nacija podijelila za Ruse i Zapad, ovdje nijedan Srbin neće da gine za Đukanovića, koliko god on pokušavao da se prikaže Rusom onog momenta kad vidi da mu zapad okrene leđa. On zapravo hoće da kaže da će se prikloniti Rusiji, istoku, kome drugo” rekao je Mijović.

On je dodao da premijer izjavama u kojima za jačanje vladavine prava traži još novca, zapravo zamjenjuje teze.

“Ovdje nema investicija zato što je ovdje korupcija. On hoće da kaže da je zapad kriv što ovdje nema investicija, a to nije tačno, izvrće činjenice. Nema ih jer ovdje niko ne želi da investira u državu gdje je ovakva korupcija i gdje se svaki investitor reketira. Ojadio je lopove a zamislite koju hrabrost treba da ima neki civilizovan zapadni investitor da ovdje nešto ulaže“, rekao je Mijović.

Galerija

Preporučujemo za Vas