Rožaje: Otkazi za kadar DPS-a nezakoniti

Vlast BS-SDP nezakonito otpustila 14 funkcionera iz prethodne DPS administracije i mimo zakona zaposlila 11 svojih kadrova
59 pregleda 20 komentar(a)
Opština Rožaje (Novina), Foto: Cdlg.org
Opština Rožaje (Novina), Foto: Cdlg.org
Ažurirano: 11.10.2014. 07:03h

Upravna inspekcija (UI) je nakon izvršenog nadzora u rožajskoj lokalnoj upravi utvrdila da je nova vlast Bošnjačke stranke (BS) i socijaldemokrata nezakonito podijelila 14 otkaza kadrovima Demokratske partije socijalista (DPS) i suprotno zakonu zaposlila devet starješina i dva službenika u Opštini.

"Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da Odluke predsjednika opštine Rožaje o imenovanju devet v.d. starješina organa lokalne uprave, stručnih i drugih službi nijesu donesene u skladu sa članom 53, 54 i 55 Zakona o državnim službenicima i namještenicima (‘'Sl.list CG'', br.32/11, 50/11, 66/12)", saopšteno je iz UI.

Iz toga proizlazi, saopšteno je iz UI, da rješenja o otkazima 14 službenika, koje su potpisali nelegitimno imenovani vršioci dužnosti, nijesu donesena u skladu sa odredbama Zakona o opštem upravnom postupku, “odnosno ocijenjeno je da subjekat nadzora nije postupio u skladu sa ukazivanjem upravne inspekcije”.

U postupku inspekcijskog pregleda je utvrđeno da lokalno rukovodstvo nije preduzelo nijednu radnju za uklanjanje ukazanih nepravilnosti u tri slučaja, što ukazuje na selektivno preduzimanje mjera.

Kurbardović kazao da nije dobio nalaz inspekcije i da zbog toga ne može da komentariše

Konstatovano je i da je lokalna uprava zaposlila dvije osobe na određeno vrijeme bez prethodnog raspisivanja oglasa.

Upravna inspekcija je naredila otklanjanje nepravilnosti i inicirala inspekcijski nadzor Inspekcije rada u javnim ustanovama i preduzećima koji će utvrditi da li su bili zakoniti otkazi za preostalih 20 radnika koje je otpustila nova vlast.

Glavni administrator Redžep Kurbardović je kazao da još nije dobio nalaz Upravne inspekcije, zbog čega ne može da ga prokomentariše.

Iz Bošnjačke stranke su ranije tvrdili da su 34 otkaza podijelili u skladu sa zakonom, te da otpušteni radnici krivca treba da traže u prethodnoj DPS vlasti koja ih je nezakonito primila u stalni radni odnos.

Iz lokalnog DPS -a su kazali da je takav nalaz Upravne inspekcije za njih bio očekivan jer su od samog početka tvrdili da je u pitanju politički revanšizam.

"Takođe smo upozoravali da je nova vlast sve što je do sada preduzela bilo suprotno pozitivnim zakonskim propisima. Zabrinjava što oni i dalje to čine, s obzirom na to da isplaćuju plate službenicima i funkcionerima čija radna mjesta nijesu predviđena sistematizacijom, a samim tim njihove plate nijesu predviđene budžetom i ne znamo odakle se isplaćuju", saopšteno je iz DPS-a.

Bonus video: